Miercuri a fost convocat Consiliul Științific al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru analizarea situației epidemiologice actuale,
Pe ordinea de zi au fost: situația diagnosticării și genotipării efectivelor de ovine și caprine din România, în contextul evoluției focarelor de scrapie și pericolul pestei oilor.
Consiliul Ştiinţific al ANSVSA analizează evoluţia focarelor de PPA, acțiunile şi paşii procedurali prevăzuţi de legislaţia naţională, europeană şi internaţională, întreprinși de ANSVSA împreună cu celelalte instituții implicate în gestionarea acestei boli, pentru limitarea efectelor și prevenirea răspândirii virusului.
Un subiect discutat a fost situația diagnosticării și genotipării efectivelor de ovine și caprine din România, în contextul evoluției focarelor de scrapie.
Convocarea întrunirii Consiliului Științific al ANSVSA a venit în condițiile în care, pe lânga PPA, România este înconjurată de PRM și gripa aviară, boli care evoluează în ţările vecine.
„În jurul României avem o presiune epidemiologică extraordinară şi constantă. Avem spaţiul estic extracomunitar, unde evoluează pesta porcină africană (PPA). În Ungaria, este o evoluţie accelerată a PPA pe segmentul silvatic, pe porcul mistreţ, iar în Bulgaria, în sud, cea mai mare presiune epidemiologică este generată de statul vecin prin prisma faptului că avem focare în evoluţie de PPA şi poate să se mute riscul în partea de sud-vest.
De asemenea, evoluează gripa aviară, pe care noi nu o avem, dar sigur suntem cu arma la picior, pentru că începe sezonul migraţiei păsă­rilor, care poate genera un risc sub acest aspect“ a susținut preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.

Recomandările redacției