Pesta porcină africană nu poate fi oprită decât dacă statul ia toţi porcii din micile gospodării şi îi duce în ferme conduse de profesionişti. Este opinia unui mare crescător de porci din judeţul Brăila care a pierdut zeci de mii de animale din cauza virusului agresiv. El consideră că statul a greşit pentru că nu a luat măsuri de prevenţie şi că erorile la nivel decizional continuă deoarece, marii fermieri nu sunt ajutaţi în regim de urgenţă. Gheorghe Caruz a pus bazele unei mari afaceri cu porci în judeţul Brăila. La ferma de porci de la Tichileşti deţinută de familia Caruz, zilele acestea sunt eutanasiaţi peste 35.000 de porci.
Marele fermier spune că după declanşarea epidemiei de pestă porcină africană a luat toate măsurile stabilite de autorităţi şi consideră că factorii de decizie au greşit deoarece nu au împuşcat porcii mistreţi din Delta Dunării şi nu au instruit populaţia. Potrivit acestuia, autorităţile i-au obligat pe fermieri să respecte o serie de reguli precum infiinţarea unor filtre de dezinfecţie şi a unor puncte de control, stabilirea unor coridoare de siguranţă în jurul fermei, limitarea accesului în zonă a persoanelor străine, controlul apei şi al furajelor.
Gheorghe Caruz consideră că virusul nu mai poate fi oprit decât dacă se ia o măsură extremă: toţi porcii din micile gospodării să fie luaţi şi crescuţi în ferme administrate de profesionişti.
„Părerea mea este că pesta nu prea mai poate fi oprită, este cel mai parşiv virus, se transmite prin orice, prin oameni, animale, pe aer, prin apă, pe haine, prin păsări, prin furaje, prin unelte, prin şoareci. Există o variantă radicală. Trebuie luaţi urgent toţi porcii din gospodării, din toată ţara. Dacă nu se va proceda aşa, nu va scăpa niciun porc, din nicio fermă din ţară”, a spus Gheorghe Caruz.

Recomandările redacției