Pesta porcină africană i-a fă­cut pe inspectorii Direcției Sa­nitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor să își intensifice controalele. De asemenea, a fost demarată o campanie de informare pentru prevenirea răspândirii bolii.
„Ca urmare a apariției pestei porcine africane în unele județe și pentru a preîntâmpina apariția acestei boli deosebit de grave în județul Arad, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a luat măsuri cu prioritate absolută în sensul informării și reinstruirii tuturor medicilor veterinari din județ precum și a fermierilor și a factorilor de răspundere în gestionarea vânătorii și a vânatului. În consecință s-a dispus interzicerea circulației porcinelor fără documente sanitare veterinare și de asemenea creșterea porcilor în apro­pierea mediului silvatic. Di­recția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimen­telor Arad a efectuat controa­le în trafic vizând transpor­- turile internaționale de animale și alimente, rutele de tranzit și zonele turistice”, susține Viorel Agud, directorul DSVSA.
În aceste condiții, crescătorii de animale sunt obligați să anun­țe de îndată medicul veterinar despre toate cazurile de îmbolnăvire sau orice suspiciune de boală la porcine. „Reamintim faptul că pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă a porcinelor domestice și săl­batice mortală în procent de 100%. Pentru această boală nu există metode de preven­ție specifică și nici tratament”, a încheiat Agud.
(L.Ș.)

Recomandările redacției