Pesta porcină nu a afectat bugetul fermierilor arădeni

0
528

Crescătorii de porci din țară au avut parte de un val de controale în ultimele luni din cauza pestei porcine. Multe controale s-au soldat cu porci sacrificați, pentru a opri răspândirea virusului. Dar o dată cu sacrificarea porcilor, crescătorii lor au avut de pierdut din punct de vedere financiar.

Pentru a fi evitate toxiinfecțiile alimentare, au fost luate măsuri stricte, în special asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi comercializează produsele alimentare de origine animală şi nonanimală.

Zeci de kilograme de carne de porc au fost distruse ca măsură de securizare la nivel de Arad.

În județul nostru, se cunoaște despre un caz izolat de pestă porcină, despre care am fost informați că: focarul care a fost, s-a stins, potrivit șefului Direcției Agricole din Arad, Ioan Martin.

Situația e sub control

Sute de crescători de porci din județ au fost alarmați de măsurile luate de autorități, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine. Aceștia se temeau de pierderi financiare după ce au investit în ferme și gospodării.

Faptul că autoritățile au intervenit eficient în Arad, practic a stopat răspândirea virusului.

Dintre cei câteva sute de crescători de porci de pe toată întinderea județului, se pare că un sigur caz a fost raportat ca pozitiv, fiind un focar de infecție, pentru puțin timp. Dar pericolul răspândirii a fost înlăturat imediat. Ceilalți crescători de porci continuă să își desfășoare activitatea la fel ca și până acum.

Nu am avut alte sesizări sau probleme de acest tip până acum, decât un singur caz izolat, care a fost rezolvat, imediat după înștiințarea autorităților, declară Ioan Martin.

Undă verde la transporturi

Porci vii, dar și carnea de porc continuă să fie transportate în România pentru comerț. Județul nostru e străbătut de astfel de transporturi, însă fără nici un fel de restricții, atâta timp cât se respectă regulile prevăzute pentru transportul porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii.

Transporturile de porci și de carne de porc nu au fost afectate în niciun fel, pentru că noi am primit informațiile despre magazinele unde se comercializa carnea contaminată și am luat măsurile de prevenție a răspândirii virusului. Așadar, aproximativ 142 de kilograme de carne de porc au fost distruse și județul a fost securizat, a spus directorul Directiei Sanitar-Veterinare din Arad (DSV), Viorel Agud.

Claudiu Mariș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.