Centrul Local de combatere a bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit, duminică, după confirmarea pestei porcine în judeţ şi a stabilit o serie de măsuri, printre care stabilirea unei zone de protecţie pe o rază de 3 km de la focar.

Pesta a fost confirmată într-o gospodărie din localitatea Lucieni.

,,Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni. Centrul Local de combatere a bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 15.09.2018, ora 08,00, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa, remis duminică.

În comunicat se arată că s-a luat măsura uciderii în focar a celor trei porci din gospodăria afectată.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 km de la focar şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km faţă de această localitate. Până la această oră nu au mai fost identificate alte cazuri de îmbolnăvire şi mortalitate în gospodării sau exploataţii de tip industrial”, precizează Prefectura Dâmboviţa.

Autorităţile din Dâmboviţa cer oamenilor să respecte măsurile dispuse şi să anunţe dacă au suspiciuni cu privire la pesta porcină.

„Solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, este specifică porcilor, însă pot ajuta la răspândirea virusului prin hainele şi echipamentele contaminate”, mai informează Prefectura Dâmboviţa.

Autorităţile judeţene precizează că proprietarii ale căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat, prin Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Am identificat o gospodărie cu trei capete de porci. Doi au murit, unul a fost eutanasiat”, a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Dâmboviţa, Sandu Tolea. Potrivit acestuia, s-au instituit deja filtre de dezinsecţie, dar şi filtre prin care, cu ajutorul poliţiştilor, se verifică maşinile, pentru a preveni răspândirea bolii.

Oamenii trebuie să ne înţeleagă şi să ne sprijine. Pesta porcină nu afectează omul, dar afectează populaţia de porci. Oamnii trebuie să ne asigure sprijin”, a spus acesta.

Recomandările redacției