Pesta porcină sacrifică 22.000 de capete de la ferma CAI Curtici, de la Macea

0
3386

Ferma de porci de la Macea, aparținând Combinatului Agro-Industrial Curtici, al omului de afaceri Dimitrie Muscă, se confruntă cu sacrificarea a aproape 22.000 de capete de porci. În ciuda măsurilor de securitate și a stricteții în ceea ce privește normele de igienă, pesta porcină africană a pătruns în fermă. Dimitrie Muscă susține că singura variantă posibilă este aceea a unei mâini criminale. „În zona aceasta, de 45 de zile nu a mai fost înregistrat nici un caz de gripă porcină. Nu avea de unde să ajungă. Numai de la o mână criminală. De la cei care au lucrat aici și au fost dați afară, de la vânători, nu știu“, susține Muscă.

La Macea există aproximativ 22.000 de capete de porci. Acum vor trebui să sacrifice porcii, ceea ce înseamnă o pierdere de circa 10 milioane lei. „Este greu. Pentru că trebuie omorâți foarte repede, dacă nu atunci mor ei de la sine și intră în putrefacție. Noi mergem mai departe pentru că avem încă două complexe. La Olari și la Iratoș avem suficientă carne cât să acoperim necesarul magazinelor noastre. Greu va fi însă după aceea, cu repopulatul animalelor. Până ce dezinfectăm la sânge, pentru a fi siguri că nu mai există nici un pericol, mai durează. Avem o pierdere de 1.200 de tone de porc viu“, mai susține Muscă.

Se vor cheltui aproximativ 500.000 euro pentru incinerarea cadavrelor. Statul român va despăgubi ferma, așa cum s-a mai procedat până acum, dar toată această problemă va duce la o perioadă destul de lungă până la repopulare.

Fermele lui Dimitrie Muscă respectă cu maximă strictețe condițiile de biosecuritate, tocmai de aceea fermierul arădean este convins că are de a face cu o mână criminală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.