Pesta porcină se extinde în alte zone ale țării

0
642

Pesta porcina africană a ajuns în Vrancea, primul focar al virusului fiind confirmat de un laborator într-o localitate din nordul judeţului. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, vineri, pentru a analiza rezultatele şi s-au dispus primele măsuri.

Surse din cadrul administraţiei publice din judeţul Vrancea spun că virusul a apărut la o stână aflată în apropierea localităţii vrâncene Lespezi.

Se pare că ciobanul i-a anunţat pe medicii veterinari după ce mai mulţi porci s-au îmbolnăvit, iar autorităţile au decis să izoleze întreaga zonă, inclusiv satul aflat în apropiere. Totuşi, reprezentanţii Prefecturii Vrancea vorbesc despre o suspiciune şi nu despre un focar, în condiţiile în care prezenţa virusului a fost confirmată de un laborator din Brăilă, nu şi de laboratorul de referinţă din Bucureşti.

Proba este pozitivă, rezultatul a venit de la Laboratorul din Brăila. S-a reunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, încă se vorbeşte despre o suspiciune deoarece aşteptăm rezultatele de la Bucureşti. Până atunci, s-au luat primele măsuri, este un singur focar şi a fost izolată zona, nu mai intră sau ies animale şi produse de carne”, a declarat ppurtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu.

Dacă laboratorul din Capitală va confirma prezenţa virusului pestei porcine africane în localitatea vrânceană, autorităţile vor decide eutanasierea tuturor animalelor aflate în focar.

De asemenea, Vrancea va intra în mod oficial pe harta judeţelor afectate de virus, peste un sfert din ţară având cazuri confirmate de pestă porcină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.