munca„Una e să nu-ţi placă să mun­ceşti, altceva să-ţi placă să nu munceşti“ – spune o vorbă înţeleaptă, valabilă pentru situaţia de pe piaţa muncii. Unii şomeri se plâng că nu-şi găsesc de lucru, în timp ce evidenţele agenţiei de şomaj arată că situaţia e taman invers. Dacă în urmă cu ceva vreme, rata şomajului era ridicată, iar ofertele de angajare insuficiente, acum se găseşte de lucru, dar nu vrea lumea să muncească. În timp ce în alte judeţe din ţară, locurile de muncă pot fi numărate pe degetele de la două mâini, Aradul este printre primele judeţe ca oportunităţi de reorientare profesională, cu peste 1.000 de oferte de lucru. Nu există însă cerere – spun reprezentanţii agenţiei locale de şomaj – iar unii angajatori vor ajunge să caute personal în alte zone din ţară.
Chiar dacă pare de neimaginat, judeţul nostru este în criză de forţă de muncă şi nu de locuri de muncă. Situaţia este valabilă în special pentru domeniul industriei, construcţiilor şi pentru muncile mai grele. S-a ajuns la această extremă încă de acum câteva luni, iar situaţia a fost confirmată şi de rezultatele burselor organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă care, au indicat o participare mai scăzută a şomerilor, decât a angajatorilor ofertanţi. Piaţa locurilor de muncă din alte judeţe din ţară este dezolantă, în aceste condiţii şomajul menţinându-se la un nivel mai ridicat. Însă nu este şi cazul Aradului care are o rată a şomajului mai mică şi un număr mare de oferte de serviciu.  În această perioadă spre exemplu, anagajatorii au anunţat la AJOFM Arad un număr de peste 1.000 de oferte de angajare, în diverse domenii pentru care însă nu există cerere. Conducerea AJOFM Arad confirmă situaţia subliniind că, agenţia nu poate facilita recrutarea personalului pentru marii angajatori ai Aradului, aşa cum se cere, întrucât nu sunt doritori. „Suntem în situaţia în care nu le putem facilita forţă de muncă raportat la ofertă, pentru că cererea de locuri de muncă a scăzut. Pe piaţa arădeană a muncii au venit firme noi, în special în industrie, în timp ce altele s-au extins. Nu există însă suficient personal calificat şi interesat de aceste oferte. În alte zone din ţară, situaţia este cu totul alta. Spre exemplu, un judeţ tot din vestul ţării, Caraş-Severin are doar câteva zeci de locuri de muncă vacante, iar şomerii de acolo ar avea nevoie de ofertă de angajare. La noi însă, situaţia este alta, Aradul numărându-se printre judeţele cu cele mai multe locuri de mun­că disponibile“, a susţinut Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.
Import de forţă de muncă?
Şomerii care îşi caută de lucru fac nazuri şi evită unele meserii, precum cele de muncitori. În condiţiile în care există diversitate, cei în căutare de job-uri îşi permit să tatoneze oferta, în căutarea unor locuri de muncă mai apropiate de dorinţe. În curând nu se vor mai găsi muncitori, tinichigii ori alte meserii. Profesioniştii preferă să muncească peste hotare, unde remuneraţia este mult mai mare, iar oportunităţile profesionale mult mai vaste. Cei specializaţi pe unele meserii şi-au găsit serviciu peste graniţă, unde condiţiile sunt mult mai avantajoase. „Şomerii nu mai vor să fie muncitori. Şi în aceste condiţii se va ajunge la import de forţă de muncă, din alte zone ale ţării. Desigur, aici vor fi alte probleme deoarece unii angajatori nu îşi pot permite asta, întrucât costurile cu personalul sunt mai ridicate. Nici omului care vine să muncească aici nu îi va conveni să plătească din salariu chirie şi să rămână cu prea puţini bani“, a mai spus directorul AJOFM.
Cele exact 1.010 oferte de angajare din care, 900 pentru municipiu, nu sunt toate job-urile dispo­nibile în Arad, ci doar cele anunţate la agenţia de şomaj. Alte locuri de muncă sunt promovate pe site-urile cunoscute de recrutare de personal, deşi ar trebui înregistrate la AJOFM. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă au atras atenţia agenţilor economici, de obligaţia de comunicare a locurilor de muncă vacante, conform prevederilor Legii 76 din 2002. Angajatorii trebuie să comunice agenţiei locurile de muncă vacante pe suport de hârtie sau în format electronic.
„Ştim că mulţi angajatori nu ne anunţă că fac angajări şi de aceea i-am avertizat în această privinţă. În unele cazuri în care situaţia s-a repetat am aplicat chiar şi amenzi“, a conchis directorul AJFOM Arad, Marinel Henteş.
În această perioadă, angajatorii arădeni caută: muncitori, confecţioneri, asfalatori, fierari, lăcătuşi mecanici, bucătari, casieri, lucrători comerciali şi agenţi de securitate. Pentru persoanele cu studii superioare, oferta de angajare este mai puţin generoasă.

Recomandările redacției