impoziteÎn jur de 500 de arădeni, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, au ales să plătească impozitele şi taxele locale luni, iar alţi 780 au plătit aceste taxe săptămâna trecută, când fiind în trecere pe la Direcţia Fiscală au aflat că se fac încasări înainte de termenul stabilit.
Chiar dacă au anunţat că actuali­zarea bazei de date pentru anul 2013 va fi finalizată în câteva zile şi că prima zi în care se vor face încasări ale impozitelor şi taxelor locale este 14 ianuarie, angajaţii Direcţiei Fiscale au finalizat acest lucru mai repede, astfel că încasările au început de săptămâna trecută.
Astfel, în perioada 1-14 ianuarie, pe la ghişeele instituţiei au trecut 3.090 de persoane, dintre care 780 au achitat impozitele şi taxele locale până sâmbătă, iar 482 au plătit luni. „Încasările au început de săptă­mâna trecută, arădenii manifestân­du-şi interesul pentru plata impozitelor şi taxelor locale cu bonificaţie, astfel că imediat ce baza de date a fost actua­lizată s-au făcut încasări. Fie că au trecut pe la Direcţia Fiscală cu alte treburi sau au fost doar să întrebe când vor plutea plăti, arădenii care au aflat că se fac încasări au achitat, săptămâna trecută, impozitele”, a precizat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Pri­măriei Municipiului Arad.
Angajaţii Direcţiei Fiscale din ca­drul Primăriei Arad au deschis, luni, ghişee suplimentare pentru a face faţă unui eventual aflux de persoane, nu­mărul acestora ajungând la zece, însă cozile au lipsit. În aceste condiţii, după orele prânzului, câteva ghişee au fost închise. Cei care s-au dus în pri­mele zile să plătească au fost, în general, pensionari, iar jumătate dintre plătitori au spus că au ales să-şi achite integral datoriile la bugetul local pe anul 2013, pentru a beneficia de reducerea de 5%.
Arădenii mai pot să-şi achite impozi­tele şi taxele locale la ghişeele Direcţiei Fiscale din Piaţa Fortuna şi la oficiile poştale. De luni după-amiază va fi repusă în funcţiune şi aplicaţia online pe site-ul Primariei, prin care impozitele şi taxele locale pot fi plătite cu un card bancar.
Funcţionarii cred că arădenii nu s-au mai grăbit să-şi plătească dările în urma dezbaterilor intens mediatizate privind posibilitatea micşorării taxelor după apariţia ordonanţei guvernamentale care nu mai obligă autorităţile locale să aplice indexarea de 16 la sută.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad a precizat că o scădere a taxelor şi impozitelor locale ar fi posibilă doar în urma votului exprimat de consilierii locali. În Arad, taxele au fost majorate în şedinţa Consiliului Local Municipal din 28 decembrie cu un procent de 16,06 la sută. Însă în următoarea şedinţă a Consiliului Local din luna ianuarie s-ar putea propune revenirea la nivelul ta­xelor de anul trecut. Iniţiativa aparţine unui grup de consilieri care au avut o încercare similară săptămâna trecută, dar care a eşuat pentru că şedinţa convocată nu a avut cvorum. În cazul în care consilierii vor aproba o scădere a taxelor locale, cei care au plătit deja îşi vor putea cere banii în plus înapoi.

Recomandările redacției