upuNoaptea de Revelion a fost sărbătorită la maxim de sute de arădeni, care din cauza excesului au fost nevoiţi să treacă şi pe la spital. De altfel, Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad a fost supraîncărcată pe întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă. Din ziua premergătoare Ajunului Crăciunului şi până în dimineaţa celei de-a doua zi a noului an, numai puţin de 1.557 de arădeni au ajuns pe masa de spital.

Cele mai multe probleme au fost semnalate şi de această dată din pricina consumului excesiv de alimente, însă şi de alcool. Ridicată se menţine şi rata de agresivitate, probabil influenţată şi ea în mare parte de consumul băuturilor spirtoase dar şi de euforia sărbătorilor.

Dacă de Crăciun arădenii au fost cât de cât mai cumpătaţi, cel mai probabil la baza acestui lucru stând încărcătura profund religioasă a Naşterii Mântuitorului, în schimb sărbătorirea trecerii în noul an a fost făcută fără a se mai ţine cont de prea multe oprelişti. Nici măcar sărbătoarea Sfântului Vasile nu i-a putut domoli pe petrecăreţi.

Un număr de 1.141 de bolnavi au ajuns la spital în perioada cuprinsă după Crăciun şi Anul Nou. 842 dintre aceştia au fost din rândul adulţilor. „Dintre adulţi, 84 au suferit de probleme digestive, iar 85 au ajuns la spital din cauza problemelor cardiace. Au fost înregistrate şi 31 de intoxicaţii, dintre care 27 s-au datorat consumului exagerat de alcool. Un număr de 65 de pacienţi au suferit afecţiuni respiratorii, în timp ce şapte victime au ajuns la spital în urma accidentelor rutiere. Şi numărul celor proveniţi din agresiuni este foarte mare, adică 25. La fel de ridicată este şi incidenţa fracturilor, luxaţiilor şi entorselor, în număr de 106“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad.

Minor de 11 ani, în comă alcoolică

Nici minorii nu s-au lăsat mai prejos adulţilor şi au trăit trecerea în anul 2014 la maximă intensitate. Cel mai bine s-au distrat cinci copii, cu vârste de 11, 12, 15 şi doi de 16 ani, care au dat de gustul alcoolului. Din păcate, distracţia celor cinci s-a încheiat pe masa de spital, unde au ajuns în comă etilică. „Un număr de 299 de minori au ajuns la secţia de urgenţe, în perioada Anului Nou. Dintre aceştia, 39 au suferit de probleme digestive, 54 afecţiuni respiratorii, iar şapte au suferit intoxicaţii, dintre care cinci au ajuns în comă alcoolică. Au fost şi două victime provenite din agresiuni, iar un copil a ajuns la spital după ce a suferit un accident rutier. În ceea ce priveşte numărul minorilor care au suferit fracturi, entorse şi luxaţii, acesta este de zece“, ne-a mai declarat dr. Monica Puticiu.

Aglomeraţie şi de Crăciun

Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad a fost plină de pacienţi şi în ziua premergătoare Ajunului, de Ajun şi în prima zi de de Crăciun. „Am avut 416 pacienţi, în creştere faţă de anii precedenţi. Dintre aceştia, 314 au fost adulţi, iar 102 au fost minori. În rândul minorilor, aproape jumătate dintre aceştia au suferit de viroze respiratorii, fiind înregistrate 41 de cazuri. Probleme digestive au avut 13 dintre aceştia, în scădere semnificativă faţă de anul trecut. De altfel, dacă numărul pacienţilor adulţi a crescut foarte mult de anul trecut, în ceea ce priveşte numărul pacienţilor minori care au ajuns la spital este cu mult mai mic. Tot în rândul minorilor au mai fost semnalate o intoxicaţie cu fum, o victimă provenită dintr-o agresiune, două victime ale accidentelor rutiere şi un caz cardiac. În ceea ce priveşte adulţii, 35 dintre aceştia au suferit probleme digestive, colici biliare şi gastrice. Numărul bolnavilor cu probleme cardiace a fost de 29, în scădere faţă de anul trecut. Au fost nouă intoxicaţii, dintre care opt cu alcool şi una cu medicamente. S-au mai înregistrat zece probleme respiratorii, 15 agresiuni, 25 de fracturi şi entorse şi cinci victime provenite din accidente rutiere“, ne-a mai declarat dr. Monica Puticiu.

Adrian Cotuna

Recomandările redacției