OLYMPUS DIGITAL CAMERAAstăzi începe şcoala şi grădiniţa pentru 65.833 de copii din judeţul Arad.  Cursurile vor fi întrerupte din nou de abia în 19 decembrie 2014 pentru vacanţa de iarnă (în perioada 1 – 9 noiembrie 2014, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă), care va dura până pe 5 ianuarie 2015.
Vacanţa intersemestrială este cuprinsă în perioada 31 ianuarie 2015 –8 februarie 2015. Semestrul al II-lea începe luni, 9 februarie 2015.  Vacanţa de primăvară începe  sâmbătă, 11 aprilie 2015 şi va dura până duminică, 19 aprilie 2015.  Vacanţa de vară începe sâmbătă, 20 iunie 2015. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 29 mai 2015.
Părinţii sunt arşi la buzunare
Începutul de an şcolar îi costă pe părinţii elevilor între 300 şi 1.500 de lei. Părinţii fac sacrificii serioase pentru ca micilor învăţăcei să nu le lipsească rechizitele necesare sau uniformele.
Părinţii elevilor şi în special ai bobocilor care încep clasa zero, au dat startul vizitelor prin librării şi magazinele de specialitate, pentru a cumpăra cele necesare începerii noului an şcolar. Oferta este variată, pentru toate buzunarele şi preferinţele, numai că bugetul necesar este unul consistent.
Cumpărăturile minime pentru ca un copil să poată să înceapă noul an şcolar pornesc de la 2-300 de lei şi pot ajunge la 1.000-1.500 de lei. Magazinele de profil abundă deja încă de la mijlocul lunii august de manuale, rechizite şcolare şi uniforme.
În orice supermarket, librării, chiar şi la tarabele din piaţă, se găsesc toate cele necesare: de la cărţi şi caiete până la stilouri, creioane colorate, penare şi ghiozdane. Iar preţurile sunt pentru toate buzunarele.
Preţurile rechizitelor, aflate la cea mai mare căutare în această perioadă, pornesc de la câţiva lei şi pot ajunge la 100 de lei. Dacă o etichetă costă 1,50 lei, cariocile au preţuri între 5 şi 30 de lei, iar un ghiozdan poate costa de la 14 lei la 500 de lei, cele din urmă fiind gata echipate.
În ceea ce priveşte uniformele şcolare, în magazine acestea pot să ajungă şi la 400 lei.
Începutul şcolii nu are însă parte numai de lucruri pozitive. Din numărul total al unităţilor de învăţământ – 465 – doar 312 sunt autorizate sa­nitar. Un număr de 89 de unităţi se află în curs de autorizare încă de anul trecut, iar 64 nu sunt nici măcar autorizate sanitar. „Principalele motive ale neautorizării sanitare sunt: grupuri sanitare insuficiente faţă de numărul de copii; existenţa grupurilor sanitare de tip latrină; lipsa apei curente; număr insuficient de fântâni cu jet ascendent (ţâşnitori); lucrări de reabilitare în curs“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectora­tului Şcolar Judeţean Arad.

Recomandările redacției