În perioada sezonului estival, mai precis în intervalul 01.06-15.08.2016, frontiera de vest a fost tranzitată de aproximativ 4 milioane persoane. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au trecut frontiera peste 3 milioane persoane, fiind înregistrată o creştere cu 33% a traficului de călători.  În ceea ce priveşte punctele de frontieră, cel mai tranzitat punct pe partea de vest, a fost P.T.F. Nădlac II, cu peste 1,7 milioane persoane şi P.T.F. Borş, unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 1,3 milioane persoane.

De menţionat că, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a luat măsuri pentru fluidizarea traficului de călători la frontiera de vest. În această perioadă se înregistrează o creştere a valorilor de trafic pe sensul de ieşire din ţară, sens în care I.T.P.F. Oradea a luat măsuri pentru asigurarea unui control operativ şi fluent în toate punctele de trecere. În continuare se menţin măsurile de supraveghere sporită a frontierei de stat, la frontiera cu Republica Ungaria, în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, iar verificările amănunţite la punctele de trecere a frontierei continuă.

Sfârşitul lunii august coincide cu încheierea perioadei de vacanţă, petrecută în România, atât de cetăţenii români, care lucrează în străinătate cât şi de străinii, veniţi să viziteze ţara noastră, fapt ce determină o creştere a traficului de călători la frontierele României.  În această perioadă cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei sunt cele de pe frontiera de vest, la graniţa cu Ungaria, în condiţiile în care mulţi dintre românii care au venit în concediu în ţară se întorc în statele europene unde muncesc. „Pe frontiera de vest sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei, în care sunt deschise 37 de fluxuri de ieşire din ţară. Cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac, fapt pentru care recomandăm utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest”, se arată într-un comunicat al I.T.P.F. Oradea.

Fluidizarea traficului transfrontalier

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct.  De asemenea, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în sau din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera. În proximitatea punctelor de trecere a frontierei, conducătorii auto vor fi anunţaţi despre posibilităţile de utilizare a unor puncte alternative de trecere a frontierei.

Recomandările redacției