În anul 2019 au fost sancționate 171 de firme pentru nedeținerea autorizației de funcționare emise de PMA. Până în prezent, doar 42 dintre societăți au intrat în legalitate. Se pare că restul de 129 nu au solicitat primăriei eliberarea autorizației necesare funcționării sau au depus incomplet documentația necesară, semn că probabil nu le-a plăcut gândul de a desfășura activitățile în continuare, în mod legal.

În intervalul ianuarie 2017-decembrie 2019, 64% dintre cele 129 de firme au fost sancționate cu un proces verbal, avertisment și cu amendă, 23% au fost sancționați de două ori cu amendă, în cazul a 9% s-au aplicat 3 procese verbale, 2% au făcut obiectul a 4 procese verbale, respectiv 2% a 5 procese verbale.

De asemenea, acestora nu li se permite tergiversarea intrării în legalitate, sens în care, firmelor cărora li s-au aplicat cel puțin două amenzi le va fi aplicată sancțiunea complementară a suspendării activității.

Este vorba de un total de 46 de societăți comerciale. Justificarea acestei măsuri drastice rezidă în perioada îndelungată pe care societățile respective au avut-o la dispoziție pentru a finaliza procesul de autorizare: 14 au fost sancționate prima dată în urmă cu trei ani sau mai mult, 17 în urmă cu doi ani și 15 în cursul anului 2019.

Comercianții sunt obligați să îndeplinească câteva norme privind siguranța consumatorilor, protecția mediului sau respectarea normelor de conviețuirea socială. Imposibilitatea agenților comerciali, pe termen lung, de a dobândi avizele în cauză, reflectă în mod direct neconformarea lor cu respectivele imperative ale unui comerț civilizat și sigur, fapt ce justifică măsura suspendării activității, până la o eventuală intrare în legalitate.

În cazul constatării nesocotirii măsurii suspendării activităților comerciale de către unii dintre agenții economici, polițiștii locali cu atribuții în domeniul activităților comerciale în colaborare cu Poliția Municipiului Arad și cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pot aplica măsura confiscării sumelor încasate după dispunerea suspendării, făcându-se astfel venit la bugetul de stat.

Recomandările redacției