Peste 19.000 de agricultori au depus cereri de subvenții la APIA, cei mai mulți din Gurahonț și Ineu

0
988

Peste 19 mii de fermieri arădeni au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad, cereri de subvenții pentru suprafață. Conducerea APIA Arad, reprezentată de directorul Alin Triponescu susține că numărul agricultorilor care au depus cereri unice de plată este mulțumitor, având în vedere că, cea mai mare parte s-au încadrat în termen, data limită fiind 15 iunie.

După cum se știe, cererile se depun la centrele locale/județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, în perioada 2 martie – 15 iunie 2020, conform prevederilor Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Un procent de aproximativ 91 % din agricultorii arădeni au depus cereri de plată pe suprafață, restul agricultorilor care mai trebuie să calce pragul centrelor fiind cei cu suprafețe mai mari de teren.

Cei mai mulți fermieri care au cerut bani pentru suprafețele de teren pe care le au au fost din zona Gurahonț și din zona Ineu. „Până la orele serii, în data de 3 iunie, un număr de 19.135 de fermieri din județ au depus la APIA Arad și centrele din județ, cereri de plată pe suprafață. Deci vorbim de peste 19.000 de agriultori din 21.025 de agricultori câți am estimat, în funcție de câți au fost anul trecut. Suprafața totală pentru care s-au solicitat subvenții este de 259.763 de hectare. Gradul de depunere este 91% iar pentru suprafață, procentul este de 72,25 % din cele 359.642 de hectare în total. Din ce am estimat, au mai rămas să depună cereri agricultorii care dețin suprafețe mari de teren“, a spus Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți Intervenție pentru Agricultură Arad.

Agricultorii sunt îndemnați să se încadreze în termenul de depunere de 15 iunie.

Apel pentru încadrarea în termen

Fermierii pot depune cererile pentru subvenții și după această dată în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză, dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie. „Îmi reiterez apelul adresat agricultorilor să fcaă tot sposibilul să se încadreze cu depunerea până pe 15 mai. Ar fi păcat să se piardă bani pentru comoditate. Cu primăriile am colaborat și noi, acestea eliberându-se fermierilor adeverințele de care au nevoie. Cei care nu au adeverințe trebuie să le solicite sau să le trimită direct la noi, cei de la primării. Menționez că în această perioadă, până pe data de 15 iunie se vizează ș carnetele de rentier agricol“, a subliniat directorul APIA.

Așadar, ca număr de cereri, la Centrul Local APIA s-au depus 2.343 de cereri, la Centrul Județean – 689 de cereri (cereri pentru suprafețe mai mari de teren), la Chișineu-Criș – 2210, la Lipova – 1.138, la Pecica – 1.255 cereri, la Sântana – 1.472 cereri iar la Săvârșin – 1.885 cereri unice de plată. La centrul din Ineu s-au depus 4.315 cereri unice de plată iar la Gurahonț, 4.328 cereri.

După depunerea cererilor, funcționarii APIA vor face controale, preliminarii, în teren și prin teledetecție.

Rezultatele controalelor încrucișate preliminare se notifică fermierului de către APIA în termen maxim de 26 de zile calendaristice de la termenul limită de depunere a cererii unice de plată, până la data de 13 iulie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.