Peste 2.700 de poliţişti vor acţiona, suplimentar faţă de dispozitivul curent angrenat, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice pe durata desfăşurării probelor scrise ale examenului de bacalaureat.

„Pentru prevenirea evenimentelor negative şi asigurarea desfăşurării în condiţii de linişte şi siguranţă a examenelor, pe lângă dispozitivul curent, zilnic, acţionează peste 2.700 de poliţişti. Din totalul efectivelor suplimentare care asigură măsurile specifice în zona unităţilor de învăţământ, a centrelor de examen şi a centrelor de corectare, 1.849 de poliţişti sunt de ordine publică, 603 sunt poliţişti de la rutieră, iar 254 sunt poliţişti judiciarişti”, se arată într-un comunicat al IGPR remis, duminică, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, echipajele vor acţiona pentru a depista şi lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.

În acest sens, unităţile unde au loc examenele sau sunt organizate centre de corectare sunt incluse în itinerariile de patrulare.

În comunicatul IGPR se mai arată că poliţiştii rutieri acţionează pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor.

Candidaţii la examenul de bacalaureat vor susţine luni prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Probele scrise vor continua marţi, cu proba la limba maternă pentru absolvenţii de liceu care aparţin minorităţilor naţionale şi miercuri, cu cea obligatorie a profilului.

Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie până la ora 12,00. Tot în ziua afişării rezultatelor, până la ora 16,00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe data de 12 iulie.

 

Recomandările redacției