finanteInspectorii din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Arad derulează o serie de acţiuni menite să-i facă pe contribuabili să-şi achite obligaţiile pe care le au faţă de bugetul de stat. În cazul rău-platnicilor se aplică, în mod gradual măsurile de executare silită prevăzute de lege.  „Derularea şi intensificarea măsurilor de executare silită reprezintă o prioritate în activitatea AJFP Arad. În acest sens, cu toate că suntem conştienţi de greutăţile financiare prin care trec o serie de contribuabili  – persoane fizice, suntem obligaţi să întreprindem toate măsurile de executare silită în vederea recuperării datoriilor pe care aceştia le înregistrează la bugetul general consolidat al statului”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP Arad. Având în vedere numărul mare de contribuabili – persoane fizice care se prezintă zilnic la sediul AJFP pentru clarificarea situaţiei fiscale sau pur şi simplu pentru a se interesa de cuantumul valoric al datoriilor acumulate şi sursa care le-a generat, executorii fiscali au dobândit de-a lungul anilor reale aptitudini de comunicare şi îndrumare.
„Avem parte de o largă paletă de contribuabili, de la cei cu o conştiinţă fiscală foarte dezvoltată, vorbim aici de buni platnici, la contribuabili care au reale probleme financiare justificate care au generat întârzieri la plata obligaţiilor şi până la contribuabili care încearcă să-şi ascundă sau să diminueze masa impozabilă”, a continuat Arusti.
Datorii şi datorii
De menţionat că datoriile acumulate de persoanele fizice provin din neplata impozitulului pe venit, a contribuţiilor la asigu­rările sociale de stat şi sănătate, atragerea răspunderii solidare, dar şi ca urmare a faptului că persoanele în cauză au înregistrat obligaţii restante în state membre ale uniunii europene, iar sumele respective au fost înaintate spre recuperare Fiscului din România în cadrul procedurii internaţionale de recuperare. „În primele patru luni ale acestui an au fost întreprinse o serie de măsuri în cadrul procedurii de executare silită. Astfel, au fost comunicate 5.843 de somaţii, au fost puse popriri pe 13.018 conturi bancare, au fost făcute 3.456 popriri la terţi, au fost puse sechestre pe 18 bunuri mabile şi pe 48 bunuri imobile. Referitor la capitolul sechestre mai vechi, trebuie să ştiţi că mai avem 38 sechestre pe bunuri mobile şi 87 sechestre pe bunuri imobile. Toate anunţurile privind licitaţiile organizate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad pot fi consultate la avizierul instituţiei sau la adresa de internet www.anaf.ro, domeniul Anunţuri, subdomeniul Valorificare bunuri sechestrate”, a încheiat Arusti.

Recomandările redacției