Peste 200 de milioane de lei, pentru învățământul arădean

0
522

Peste 200 de milioane de lei vor fi alocate școlilor arădene de către Guvern. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Prefecturii, în ședința Colegiului Prefectural.

Astfel, la ședința la care a fost prezent prefectul Florentina Horgea, unul dintre puncte a fost: „Informare privind stadiul pregătirii unităților de învățământ în vederea deschiderii noului an școlar 2019-2020 și asigurarea resursei umane calificate – a prezentat Inspectoratul Școlar Județean Arad“.

„Având în vedere necesitatea verificării condițiilor igienico-sanitare din școli pentru deschiderea în condiții bune a anului școlar 2019-2020, prin Ordinul Prefectului Județului Arad cu numărul 557 din 9.08.2019 au fost constituite echipe mixte care au verificat în perioada 20.08.-26.08.2019 activitățile de construcții și reabilitare a unităților de învățământ, asigurarea de fonduri pentru desfășurarea activității școlare de către consiliile locale (inclusiv asigurarea încălzirii cu combustibili solizi sau lichizi), asigurarea protecției unităților școlare, a siguranței elevilor și personalului didactic precum și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de învățământ. Echipele mixte au fost formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Inspectoratului Școlar Județean și Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad.

Școlile din Județul Arad beneficiază de o finanțare de peste 200 de milioane lei din partea Guvernului României, fonduri provenite prin Programul Național de Dezvoltare Locală derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale (199.291.000 lei) și Ministerul Educației Naționale (1.830.000 lei)“, se arată în proiectul dezbătut în cadrul ședinței.

Așadar, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală sunt cuprinse 95 de unități școlare în cele două etape ale programului, pentru diverse tipuri de lucrări, respectiv reabilitări, modernizări și extinderi finanțate prin Unitățile Administrativ-Teritoriale.

„În anul 2019, în municipiului Arad se află în execuție cinci unități școlare – Școala Gimnazială «Ilarion Felea», Grădinița PP nr. 8, Colegiul Economic, Școala Gimnazială Aron Cotruș și Colegiul Național «Elena Ghiba Birta» cu o valoare totală de finanțare de circa 29.450 mii lei. Există perspectiva de finalizare în 2019 în cazul a trei unități școlare (Școala Gimnazială „Ilarion Felea”, Grădinița PP nr. 8 și Școala Gimnazială «Aron Cotruș»“, a susținut Florentina Horgea, prefectul județului.

Școlile fără grupuri sanitare, în atenție

De menționat că, în județul nostru se află în execuție 34 unități școlare în localitățile Zărand, Cintei, Buteni, Berindia, Păulian, Apateu, Brazii, Beliu, etc., cu o valoare totală de finanțare de circa 63.000 mii lei, cu perspectiva de finalizare în 2019 a aproximativ 21 unități școlare.

Trebuie spus că, pentru realizarea de puncte sanitare la unitățile școlare care au avut grupuri de tip latrină și nu au putut obține autorizație sanitară de funcționare, Inspectoratul Școlar Județean Arad a informat 16 primării pe raza cărora se află cele 23 de școli cuprinse în lege, să întreprindă demersuri legale pentru achiziția de lucrări. În momentul de față sunt începute lucrări la 10 unități pentru care s-a solictat deschidere de finanțare în valoare de 470 mii lei, pentru celelalte 13 unități se desfășoară achiziția publică de lucrări.

Potrivit celor de la Prefectură, în cadrul programului de guvernare, în municipiu și județ sunt finanțate mai multe obiective de investiții, printre care unități școlare, cluburi și palate ale copiilorși sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Tot în cadrul acestui program sunt în desfășurare lucrări pentru Palatul Copiilor Arad, care la finalizare va asigura activitatea a cca. 3.000 de copii în cadrul a 32 de cercuri educative, va asigura organizarea de spectacole într-o sală proiectată pentru 200 de locuri și o scenă cu turn în care să se poată manevra decorurile pe verticală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.