Cel puţin 222 de persoane au murit şi 843 au fost rănite după ce un val tsunami a lovit zona de coastă a Indoneziei, în zona strâmtorii Sunda, au anunţat autorităţile locale, citate de BBC.

Cel puţin 28 de persoane sunt considerate dispărute.

Într-un discurs televizat, preşedintele indonezian Joko Widodo a făcut apel la calm. „Sincere condoleanţe pentru victimele din provinciile Serang, Pandeglang şi Banten. Le doresc supravieţuitorilor să fie răbdători”, a spus preşedintele.

Agenţia de Gestionare a Dezastrelor din Indonezia şi-a cerut scuze pentru confuzia creată, deoarece nu a emis o avertizare de tsunami în urma erupţiei vulcanice şi le-a transmis locuitorilor să nu se panicheze. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, a transmis că s-a creat o confuzie din cauza faptului că nu a fost înregistrat un cutremur.

Reprezentanţii Agenţiei de Gestionare a Dezastrelor au anunţat că sute de clădiri au fost distruse.

Numeroase persoane sunt dispărute după producerea tsunamiului în Strâmtoarea Sunda din Indonezia.

Conform specialiştilor, tsunamiul a fost generat de Vulcanul Krakatoa, care a erupt vineri timp de două minute şi 12 secunde, creând un nor de fum de aproximativ 400 de metri.

Valul a lovit regiunile indoneziene Pandeglang, Lampung şi Serang. Printre zonele afectate se numără staţiunea Tanjung Lesung, situată în Java.

Strâmtoarea Sunda, situată între insulele Java şi Sumatra, conectează Marea Java şi Oceanul Indian.

Autorităţile au avertizat locuitorii să se îndepărteze de zona de coastă, deoarece este posibil să se producă un al doilea tsunami.

Recomandările redacției