Elevii arădeni care au terminat clasa a VIII-a urmează să susțină Evaluarea Națională în următoarea perioadă a lunii iunie. 

Înscrierile au avut loc deja în perioada 3 – 7 iunie și se pare că peste 3000 de elevi arădeni urmează să susțină probele scrise la care urmează să fie supuși. Aceștia vor susține trei examene, unul la Limba și literatura română, unul la matematică, dar și unul la Limba și literatura maternă.

„Examenele se vor desfășura imediat după încheierea anului școlar în următoarea ordine: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a va avea loc în data de 18 iunie, ca mai apoi, în 20 iunie să fie prima probă, cea la limba română. La doar o zi distanță, în data de 21 iunie se va desfășura proba la matematică, iar în 25 iunie va fii proba scrisă la limba și literatura maternă. 

Elevii nerăbdători vor putea să își vadă notele destul de repede,  afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor având loc în data de 25 iunie (până la ora 12:00). 

Cei nemulțumiți de note vor avea șansa să ceară recorectarea lucrărilor, lucru care se poate face în data de 25 iunie, între orele 14:00-20:00, soluționarea contestațiilor având loc din 26 până în 28 iunie (orele 14:00 – 20:00). Astfel, rezultatele contestațiilor vor fi afișate în data de 29 iunie“, a declarat Laura Nădăban, Inspector Școlar ISJ Arad.  

Potrivit Ministerului Educației Naționale, pentru elevii clasei a VIII-a examenul de Evaluare Națională 2019 reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Media obținută la Evaluarea Națională (EN VIII) este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Pentru media de admitere în licee, media de la evaluarea națională contează 80 la sută, iar media generală din cei patru ani de gimnaziu ai candidatului cântărește doar 20 la sută.

Recomandările redacției