Peste patru milioane de sirieni vor fugi de război din ţara lor în 2014, potrivit unor estimări ale ONU publicate luni de diferite media şi care au fost confirmate pentru AFP de Naţiunile Unite.

Din acest număr, care este exact de 4,25 milioane, două milioane vor deveni refugiaţi /faţă de un total prevăzut pentru sfârşitul anului 2013 de 3,2 milioane de refugiaţi de la începutul conflictului în martie 2011/, în timp ce alte 2,25 milioane vor fugi chiar în interiorul Siriei /unde există deja acum 4,25 milioane de persoane deplasate/, potrivit unui document publicat de ONU în cadrul unei reuniuni organizate între organizaţiile umanitare la 26 septembrie la Amman.

Potrivit documentului, Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare /OCHA/ a explicat în timpul reuniunii că „cel mai probabil scenariu” pentru 2014 este al unei „escaladări a conflictului cu întreruperea serviciilor esenţiale şi o eroziune în continuare a mecanismelor de ajutor”, ce ar fi însoţită de creşterea ameninţării la adresa lucrătorilor umanitari.

ONU estimează că peste 8,3 milioane de sirieni vor avea nevoie de ajutor umanitar în 2014, o creştere de 37% comparativ cu acest an, precizează documentul.

Dintre aceste 8,3 milioane de persoane, 6,5 milioane vor fugi de război în interiorul ţării, cu 54% mai mult decât în acest an.

Populaţia Siriei era evaluată la peste 20 de milioane de locuitori înainte de începutul conflictului în această ţară.

„Acestea nu sunt cifre definitive pentru 2014… deoarece lipsesc încă două luni până la sfârşitul anului pentru a fi finalizate”, a subliniat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi /UNHCR/, Adrian Edwards.

 

 

(AS – editor: Sorin Calciu)

 

Recomandările redacției