urgenteTrecerea în noul an nu a fost atât de norocoasă pentru mai bine de 440 de arădeni. Aceştia au fost nevoiţi să petreacă cumpăna dintre ani la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad, acolo unde au ajuns din cauza problemelor medicale. Numărul internărilor este cu mult mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate puţin peste 300 de cazuri, astfel că anul 2013 porneşte din start cu stângul.
Cele mai multe probleme au fost semnalate şi de această dată din pricina consumului excesiv de alimente, însă şi de alcool. Ridicată se menţine şi rata de agresivitate, probabil influenţată şi ea în mare parte de con­sumul băuturilor spirtoase dar şi de euforia sărbătorilor.
Patru decese şi o sinucidere în prima zi a anului
Trecerea dintre ani nu a fost prilej de euforie însă pentru toată lumea. Victimă a deznădejdii, un bărbat de 34 de ani, care locuia într-unul din apartamentele ANL din Micălaca şi-a pus capăt zilelor, fiind găsit spânzurat în locuinţa sa. Alte patru persoane au decedat în noaptea dintre ani, membrii echipajelor de pe ambulanţe neavând ce face decât să constate decesul victimelor. Se pare că a fost vorba despre bolnavi cronici, aflaţi în stare terminală.
443 de bolnavi la UPU
Numărul celor care au ajuns să fie internaţi la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în seara de Revelion şi în primele două zile ale anului a fost de 313 adulţi şi 130 de copii. „În ceea ce priveşte copiii, cele mai multe probleme au fost semnalate din cauza afecţiunilor respiratorii. Nu mai puţin de 71 de bolnavi au căzut victime problemelor respiratorii. Au mai fost semnalate 21 de pacienţi cu probleme digestive, o victimă a unui accident rutier şi 18 cu fracturi, entorse şi contuzii. Doi copii au ajuns la spital din cauza alcoolului“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa sec­ţiei de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean.
La adulţi, dintre cei 313 pacienţi 48 au suferit de afecţiuni digestive. Un număr de 27 de bolnavi au avut probleme cardiace şi au fost semnalate 13 urgenţe provocate de consumul excesiv de alcool. „Au mai fost constatate şase victime provenite din accidente rutiere, 12 din agresiuni şi 18 cu afecţiuni respiratorii. Un număr foarte mare de fracturi, entorse şi contuzii au fost semnalate în aceste zile, numai puţin de 36“, ne-a mai declarat dr. Monica Puticiu.
Ambulanţa a fost solicitată de Revelion la 281 de urgenţe
Doar în seara de Revelion şi în primele ore ale noului an, Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Arad a fost solicitat să intervină la 281 de apeluri. „Dintre acestea, 36 au fost de cod roşu, 173 de cod galben, iar 172 de cod verde, acestea din urmă fiind considerate mai puţin urgente. Au fost înregistrate 39 de probleme digestive, 14 victime ale intoxicaţiilor alcoolice precum şi două cazuri sociale. Totodată personalul ambulanţier a constatat decesul a patru victime, bolnavi cronici aflaţi în stare terminală. În ciuda eforturilor depuse de medici, nu s-a mai putut face nimic“, ne-a declarat dr. Mircea Merea, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Arad.

Recomandările redacției