drumuriCirca 4,5 milioane de lei – atât costă anul acesta lucrările de întreţinere pe cele cinci sectoare de drumuri din judeţ. Din aceşti bani – spun reprezentanţii Consiliului Judeţean, se fac reparaţii şi pe drumurile Arad – Şiria şi Arad – Felnac. Şi asta pentru că, procedura de atribuire întârzie demararea lucrărilor cu încă câteva săptămâni, în timp ce acestea riscă să ajungă impracticabile.
De luna aceasta, administraţia a dat start lucrărilor de întreţinere a drumurilor asfaltate din judeţ, tronsoane cuprinse pe sectoare şi anume: Arad, Ineu, Chişineu – Criş, Lipova şi Sebiş. Contractele s-au licitat în luna aprilie, procedurile de achiziţie fiind mult întârziate de aprobarea cu întârziere a bugetului judeţului.
În cifre, cele mai ieftine lucrări de întreţinere au fost cele pe drumurile cuprinse în sectorul Sebiş şi anume, în jur de 440.000 de lei. Pe celelalte tronsoane, valoarea lucrărilor variază între 700.000 de lei şi peste 800.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor Consi­liului Judeţean, cele mai afectate tronsoane pe care se întreprind reparaţii sunt cele de legătură: Mişca – Apateu, Tauţ – Târnova, Pâncota Măderat şi Măderat – Arăneag şi Ineu – Moneasa. „Este vorba în total de o sumă de 4,5 milioane de lei, pe toate cele cinci sectoare, iar lucrările au început deja de luna aceasta. Printre tronsoanele afectate se numără şi partea de Arad – Lipova, de la Li­pova în spre Bata fiind o altă lucrare mare – reabilitarea sistemului rutier din sectorul Lipova“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator public al judeţului.
Trebuie spus că, în sectorul Li­pova, 27,5 kilometri de drumuri sunt în reabilitare încă de anul trecut. Va­loarea totală a lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier este de peste 12,1 milioane de lei. Contractul în baza cărora au fost atribuite aceste lucrări de reabilitare are un termen maxim de execuţie de 48 de luni de la semnare.
Deşi starea deplorabilă în care se află drumurile Arad – Şiria – Seleuş şi Arad – Felnac- limită judeţ Timiş aproape că nu mai permite reparaţii şi plombări, autorităţile spun că totuşi, acestea sunt necesare. Şi asta pentru că, tot tam-tam-ul de cedare – preluare în administrare de la Ministerul Dezvoltării la CJA, la care s-au adăugat timpii destinaţi documentaţiilor teh­nico-economice şi la care se adaugă perioada de licitaţie întârzie mult demararea lucrărilor. „Şi pe Arad – Seleuş şi Arad – Felnac se fac reparaţii deşi, având în vedere starea lor este urgentă reabilitarea. Vom scoate lucrările la licitaţie în câteva zile şi până să fie atribuite va dura o lună şi jumătate, iar până să înceapă maxim două. Deci, până să înceapă este clar că trebuie să fie efectuate lucrări de reparaţii. Le-am preluat, deci trebuie să ne ocupăm de ele“, spune Cristian Drăgan. Reabi­litarea drumurilor Arad – Şiria şi Arad – Felnac va costa câteva zeci de milioane de lei, iar lucrările se vor derula pe tronsoane, în funcţie de alocările bugetare.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, săptămâna viitoare se vor încheia lucrările de reabilitare a drumului dintre Şagu şi Cruceni.

Recomandările redacției