Peste 50% dintre mașinile oprite în trafic de RAR Arad au avut diverse defecțiuni

0
230

Reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) au prezentat un bilanț al primelor șase luni din acest an. Potrivit datelor furnizate presei, aproape 5%  (1758) dintre vehiculele verificate tehnic la nivel naţional în trafic de inspectorii Registrului Auto Român prezentau pericol iminent de accidente. Asta, în condițiile în care mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete.  „Registrul Auto Român a verificat în trafic nu mai puțin de 35.468 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică.  Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21%”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
La Arad, au fost găsite două mașini „praf”
În ceea ce privește situația descoperită în urma controalelor făcute pe drumurile județului Arad, trebuie spus inspectorii RAR au găsit două mașini care erau „parf”, având atâtea defecțiuni încât puteau produce oricând un accident. De altfel, 48,22% dintre autovehiculele verificate aveau diverse defecțiuni, astfel încât au „picat” testele ad-hoc la care au fost supuse.
„În judeţul Arad, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în primele șase luni ale acestui an,  421 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că două dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare și la direcție, iar 48,22%  au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defec­țiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate). În aceste situații una dintre măsurile luate de Poliţia Rutieră constă în reţinerea certificatului de înmatriculare. Acesta poate fi redobândit numai după efec­- tuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român. Din totalul autoturismelor, autoutilita­- relor, motocicletelor și remorcilor oprite, 58,67% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 3,80% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false)”, susțin cei de la RAR.
De menționat că, în urma testărilor efectuate, în cazul a 1,70% dintre autovehiculele verificate inspec­- torii RAR au constatat depășiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.
În urma controalelor mixte desfășurate în județ de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, au fost aplicate 261 sancțiuni și au fost reţinute nu mai puțin de 260 de certificate de înmatriculare.
„Rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, a ținut însă să precizeze George Adrian Dincă, directorul general al RAR.
(L.Ș.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.