Peste 50 mii de lei cheltuiți în pandemie, sunt imputați de Curtea de Conturi

0
405

Consiliul Europei a publicat recomandări privind achizițiile publice pentru perioada pandemiei Covid-19. Consiliul Județean Arad a respectat întru totul aceste recomandări și s-a ghidat după ele în achizițiile publice realizate pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

Consiliul Județean Arad a investit 34,2 milioane de lei pentru pregătirea Spitalului Județean în perioada pandemiei. Curtea de Conturi a stabilit că 0,17% din această sumă, adică 59 de mii de lei, a fost cheltuită necorespunzător. CJA spune ca nu a fost nici ilegal, nici netransparent, fiindcă nu s-au plătit bani ilegal și toate principiile de transparență au fost respectate. Dacă s-ar fi făcut plăți ilegale, astăzi se discuta despre răspunderea penală a celor care le-au angajat, ori nu este cazul de așa ceva precizează cei de la Consiliul Județean.

Sunt trei teme de control unde se impută fonduri Consiliului Județean Arad. Rezervarea hotelurilor pentru personalul medical. Au fost cerute ofertele de prețuri de la hoteluri, comunicarea privind atribuirea a fost trimisă către toți ofertanții. Publicarea pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost, potrivit legii, o formalitate post-atribuire care nu afectează procedura de atribuire. De aceea, nu poate fi nici motiv de corecție aplicată de Curtea de Conturi.

Este adevărat, au fost cadre medicale care au solicitat camere de hotel în perioada pandemiei și nu le-au mai folosit. Au dat și declarații scrise în acest sens, la Curtea de Conturi. Doar că nu au anunțat pe nimeni că își anulează rezervarea, iar acele camere au trebuit plătite. Consiliul Județean a fost obligat prin Ordonanță Militară să asigure camerele de hotel, am avut și solicitări din partea personalului, unele chiar imperative, prin presă și cred că vă amintiți cu toții discuțiile cu personalul medical alarmat că și-ar putea infecta familia dacă revine acasă după tura de lucru. Dacă oamenii nu s-au cazat, nu este vina Consiliului Județean, afirma reprezentantulCJA. Unele hotelurti au fost de acord să returneze banii nefolosiți, cu altele încă se negociază. Din punctul de vedere a lui Iustin Cionca, cei care au rezervat camerele dar nu le-au folosit ar trebui să plătească pentru ele.

O altă temă, a fost cea a sporurilor prea mari acordate pentru personalul medical din prima linie.

Cred că suntem cu toții de acord că a fost nevoie de recompensarea personalului medical care a salvat vieți. A existat și o prevedere legală în acest sens. Curtea de Conturi a considerat că sporurile au depășit plafonul legal și ne-a solicitat ca până la sfârșitul anului să le recuperăm. Dacă așa consideră Curtea de Conturi că trebuie să se întâmple, cu tot regretul față de personalul medical implicat și afectat, sumele se vor recupera. Este vorba însă de depășiri mici, pe ansamblu„ spune Cionca Deasemenea s-a discutat despre penalitățile necalculate la aparatura medicală nelivrată.

Având în vedere că aparatura medicală în discuție nu a fost livrată până la controlul Curții de Conturi, Consiliul Județean Arad nu putea stabili cuantumul penalităților. Penalitățile au fost calculate îndată ce aparatura a fost livrată, și ar fi fost calculate și fără recomandarea Curții de Conturi, pentru că funcționarii nu riscă să pună banii din buzunar pentru nerespectarea contractului niciunei firme.

Înțelegem că majoritatea PSD din Parlamentul României încearcă să găsească nereguli la administrațiile liberale și a dat ordin Curții de Conturi, pe care o controlează, să ne verifice. La Arad nu au avut ce să găsească. Repet, Consiliul Județean Arad a investit 34,2 milioane de lei pentru pregătirea Spitalului Județean în perioada pandemiei. Curtea de Conturi a stabilit că 0,17% din această sumă, adică 59 de mii de lei, a fost cheltuită necorespunzător. Asta în condițiile stării de urgență, când funcționarii din Consiliul Județean au muncit sub o presiune extraordinară să facă achizițiile necesare pentru salvarea vieților pacienților. În timp ce la noi se muncea sub presiune, alții stăteau ascunși și tot ei vin acum să facă pe moraliștii, ceea ce este nu numai ipocrit, ci și imoral. Felicit colegii mei care au reușit să facă față acestei perioade și au demonstrat că la Consiliul Județean Arad se lucrează corect și eficientpe achizițiile publice din perioada pandemiei Covid-19, nu s-a produs nicio ilegalitate la Consiliul Județean Arad. S-au respectat recomandărilor Consiliului Europei. Au existat legi contradictorii la nivel național, funcționarii au trebuit să își asume riscuri foarte mari și au făcut-o. De la București ni s-au cerut permanent acțiuni concrete și urgente, la Arad opinia publică a solicitat, de asemenea, să salvăm pacienții, cadrele medicale ne-au cerut insistent echipamente, materiale de protecție și aparatură, respectiv cazare. Funcționarii din Consiliul Județean Arad au făcut față, au respectat legea și și-au adus contribuția la liniștirea situației.

Eu înțeleg că trăim într-o perioadă a contestării tuturor, când dă foarte bine să spui că se fură. Dar nici pandemia nu a fost prilej de furt, la Consiliul Județean Arad, banii au fost investiți legal în aparatură medicală, echipamente medicale și materiale de protecție, pentru sănătatea pacienților și protejarea personalului medical” a precizat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.