0257-983 este numărul de telefon pus la dispoziţia arădenilor de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Este vorba despre „Telefonul copilului”, la care sunt aşteptaţi să sune toţi cei care iau cunoştinţă de situaţii în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol. „Trebuie știut faptul  că numărul de telefon 0257-983 poate fi apelat în orice moment al zilei, de orice persoană care doreşte să semnaleze cazuri de copii abuzaţi, neglijaţi, aflaţi în situaţie de risc sau în dificultate, situaţii de abuz fizic, emoţional, sexual, neglijare şi exploatare a copilului, a victimei violenței în familie, precum și a persoanelor adulte vulnerabil social”, susţine Erika Stark, director general al DGASPC Arad.

Anul trecut, numărul sesizărilor înregistrate la DGASPC a depăşit 500. De menţionat că s-a înregistrat o uşoară scădere, având în vedere că în 2017 au fost peste 600 de reclamaţii. „În 41 de cazuri din cele semnalate a fost nevoie de dispunerea de măsuri de plasament în regim de urgență. Fișele de convorbire înregistrate se diferențiază, pe tipuri de abuz, astfel: 108 apeluri în care au fost sesizate cazuri de neglijări, 30 apeluri pe abuz fizic, nouă apeluri abuz sexual, şase apeluri abuz emoțional, la care se adaugă aproape 400 de alte tipuri de sesizări (comportament predelincvent, fuga de la domiciliu, absenteism școlar, consum de substanțe interzise, consiliere informațională”, afirmă Diana Vogel, responsabil relaţii mass-media în cadrul DGASPC.

Obligaţi să sune

De menţionat că intervenţia în regim de urgență se realizează cu Echipa Mobilă din care face parte, pe lângă lucrătorii sociali, și un polițist. Membrii echipei se deplasează împreună în teren pentru evaluare şi intervenţie în situaţiile de criză. „Din punct de vedere legal, concetățenii noștri trebuie să știe că au obligația să anunțe la numărul de urgență 0257-983 orice situație în care este pusă în pericol integritatea unui copil sau a unei persoane vulnerabile. De multe ori reacția autorităților este vitală în aceste cazuri, astfel că semnalarea acestora doar în spațiul virtual nu duce la rezolvarea situațiilor de criză ci, dimpotrivă, acestea se pot agrava. Așadar, îi rugăm pe cei care au cunoștință de  cazuri de copii sau persoane adulte abuzate sau neglijate să ne sesizeze, de urgență, a ţinut să precizeze Erika Stark.

Reprezentanţii instituţiei mai spun că în funcție de situația semnalată, consilierii Telefonului de Urgență – Echipa Mobilă din subordinea DGASPC Arad pot lua măsuri pentru minimalizarea consecinţelor situațiilor semnalate, vizându-se reducerea considerabilă a acestora şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copilului, victimei violenței în familie sau a persoanei adulte vulnerabil social pe plan local şi judeţean, cu respectarea legislaţiei în vigoare. În încheiere mai trebuie menţionat că activitatea celor de la „Telefonul copilului” are caracter permanent și se desfășoară în două ture, în intervalul 8.00- 22.00.

 

Recomandările redacției