Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor la nivel naţional, îndeamnă toţi elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul şcolar 2019-2020. Astfel, luni, 9 septembrie, în timpul desfăşurării festivităţii de deschidere a anului şcolar în fiecare şcoală, elevii arădeni sunt încurajaţi să se alăture protestului intitulat „Doliu pentru educaţie“.

Consiliul Naţional al Elevilor iniţiază protestul intitulat „Doliu pentru educaţie”, în urma publicării Ordinului de ministru prin care elevii ce obţin medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională sunt trimişi direct în şcolile profesionale. Organizaţia susţine că este o măsură nefundamentată, realizată pe repede înainte, care dezavantajează elevii şi anulează eforturile depuse în ultimii ani pentru a creşte prestigiul învăţământului profesional. Sunt îndemnaţi toţi elevii să poarte o banderolă neagră în prima zi de şcoală.

Un număr de 63.644 de elevi sunt așteptați, în anul școlar 2019-2020, în şcolile şi grădiniţele din județul Arad. Cei mai mulți fac parte din ciclul primar:  18.623, gimnazial: 15 mii de elevi. Peste 13 mii vor fi elevi de liceu, în timp ce 10.699 sunt preșcolari în învățământul de stat. Alți 2.167 vor urma forme de învățământ particular, iar aproape 850 învățământul step by step, în ciclurile preșcolar și primar. Peste patru mii de tineri vor urma cursurile școlilor profesionale sau postliceale, dintre aceștia peste o mie urmând să studieze în școli particulare. Totodată, județul Arad va avea și 773 de elevi care vor frecventa unitățile de învățământ special.

Infrastructura şubredă

Școlile din Județul Arad beneficiază de o finanțare de peste 200 de milioane lei din partea Guvernului României. Așadar, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală sunt cuprinse 95 de unități școlare.

În anul 2019, în municipiului Arad se află în execuție cinci unități școlare – Școala Gimnazială Ilarion Felea, Grădinița PP nr. 8, Colegiul Economic, Școala Gimnazială Aron Cotruș și Colegiul Național Elena Ghiba Birta cu o valoare totală de finanțare de circa 29.450 mii lei.

De menționat că în județul nostru se află în execuție 34 unități școlare în localitățile Zărand, Cintei, Buteni, Berindia, Păulian, Apateu, Brazii, Beliu, etc., cu o valoare totală de finanțare de circa 63.000 mii lei, cu perspectiva de finalizare în 2019 a aproximativ 21 unități școlare.

Trebuie spus că pentru realizarea de puncte sanitare la unitățile școlare care au avut grupuri de tip latrină și nu au putut obține autorizație sanitară de funcționare, Inspectoratul Școlar Județean Arad a informat 16 primării pe raza cărora se află cele 23 de școli cuprinse în lege, să întreprindă demersuri legale pentru achiziția de lucrări. În momentul de față sunt începute lucrări la 10 unități pentru care s-a solictat deschidere de finanțare în valoare de 470 mii lei, pentru celelalte 13 unități se desfășoară achiziția publică de lucrări.

Recomandările redacției