Am scris acum câteva zile despre meserii mai vechi și mai noi. Multe dintre cele vechi au fost scoase deja din nomenclatorul meseriilor deoarece nu-și mai aveau utilitatea. Multe dintre aceste ocupații au dispărut și din orașul nostru, din cauxa dezvoltării tehnologiei. Acest lucru nu a fost neapărat pozitiv. Puțini dintre arădeni știu că prin anii 30,  Aradul era un oraș foarte dezvoltat. Acum din păcate există fabrici în zona industrială care fac doar piese și cablaje pe care le trimit în tările europene și cam atât. În perioada interbelică însă Aradul era centrul unei regiuni bogate şi cu producţie variată. Aici existau trei mori, două fabrici de biscuiţi, o fabrică de zahăr, trei  de bomboane,  două de cognac, rom şi liqueur, trei  de spirt, una  de mezeluri, trei  de gheaţă artificială,  șapte fabrici de pânzeturi şi ţesături, cinci de ciorapi, trei de tricotaje, două  de confecţii, două  de basmale, două de aţă de cusut, două de vatelină şi tifon, una  de frânghii, covoare de cocos, preşuri etc., una de fitiluri, o fabrică de vopsele, două de uleiuri, una  de oxigen, două de amidon şi dextrină, una de cosmetice, trei de nasturi, două de piepteni, două de diferite produse chimice, o uzină de gazde iluminat, o fabrică de vagoane şi motoare, cinci de maşini, o de fierărie, una  de articole technice, una  de aparate de precizie, una  de mobile de fier şi aramă, una  de pile,  una de sobe de baie, una  de cuţite şi tacâmuri, una  de ţesături de sârmă, 1o turnătorie de clopote,  o fabrică de cherestea, 14 fabrici de tâmplărie şi mobilă, una de tocuri de lemn şi calapoade, un atelier de dopuri şi articole de plută.

De asemenea aici funcționau cinci fabrici de cărămizi şi ţigle, o pielărie, două de oglinzi şi sticlărie, două de radio şi articole de radio, una  de becuri electrice, două de cutii de carton, 10 tipografii mai importante, după cum se arată în Volumul II, Țara Românească, al Enciclopediei României.

Printre cele mai cunoscute afaceri din Arad erau : Moara cu aburi şi fabrica de spirt şi drojdie Fraţii Neumann, Fabrica de zahăr din Arad, Fabrica de rom şi liqueururi «Flora » , Fabrica de ghiaţă « Frigex » .  « Industria Textilă Arădană”, Uzinele Române Textile « Teba », « Fabrica de  Împletituri şi Tricotaje », Fabrica de tricotaje Leopold Stern et Fii, Fabrica de frânghii, covoare de cocos, preşuri, Schönberger et Grünstein.

De asemenea prima fabrică română de vagoane şi motoare a fost « Astra » .Mai existau  Fabrica de maşini, articole de metal şi turnătorie Neubauer et Co., Fabrica de fierărie Grundmann, , Fabrica de armături şi sobe de baie «Armătura » , Fabrica de cherestea « Czettel », Fabrica de mobile Laurenţiu Lengyel, Fabrica de calapoade Iosif Stiaszny.

Acum , după noul proiect al Ministerului Muncii ce prevedea eliminarea a 62 de meserii din COR unele meserii, precum telexist, teletipist, pieptănător, au fost scoase din COR. Profesiile care odinioară erau la mare căutare sunt: Destrămător, Ștanţator filme, Operator truka, Teletipist, Telexist, Inspector telegrame, Tăietor garnituri de cadre, Caşerator şi şlefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane, Râşnitor smalţ, Formator tuburi spectrale, Turnător valuri, Scuturător, Pieptănător, Montator de lipit ace, Pregătitor gogoşi de mătase (filator), Înnodător fire de mătase naturală, Pâslitor și Preparator ulei de copite, conform COR.

Dacă ar fi să tragem o concluzie nu ar fi una deloc favorabilă pentru economia actuală a județului. Cu toate că aleșii se tot laudă cu multitudinea de locuri de muncă oferite arădenilor, la o privire scurtă fiecare dintre noi își poate da seama că în trecut orașul era înfloritor, iar azi florile sunt cam uscate.

Sursa foto: Aradul în imagini, Istoria Aradului

Recomandările redacției