sist 1 Peste 600 de oameni au ieşit, ieri, la Macea într-un „Miting pentru sănătate şi viaţă” , miting prefaţat de o întâlnire cu cetăţenii pe tema gazelor de şist.  La această întâlnire au participat Andrei Moţ, preşedinte al comitetului de organizare;  ing. dr. Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial din Curtici; primarii din Macea, Curtici, Dorobanţi, Sântana, Olari, Şimand şi câţiva preoţi.
„Ne mint cu neruşinare. Martor este primarul de la Curtici. Ne-au spus că zona este bogată în şisturi, apoi au schimbat-o. Să nu fim naivi! Banul ne dezumanizează. Nu ne certăm cu nimeni, doar cu cei care vor intra acolo”, a subliniat Dimitrie Muscă la întâlnirea cu cetăţenii din Că­mi­nul Cultural Macea. „Dacă aşteptăm puţin, ne îmbogăţim oricum din pământuri. Ei încearcă să intre la oamenii mai slabi de înger. Toţi veţi ajunge să luaţi bani frumoşi pe pământuri, preţurile cresc, dar deocamdată avem o obligaţie morală. Ce le lăsăm copiilor noştri?”, a adăugat Muscă.
Cu toate acestea, mai mulţi primari au evidenţiat faptul că pro­testele nu sunt direcţionate împotriva vreunei companii, ci împotriva exploatării, a metodei de exploatare şi a guvernanţilor care facilitează demersurile companiilor private. „Nu protestăm împotriva unei companii, ci a unei metode de a distruge solul”, a spus primarul din Curtici, Nicolae A. Aniţei. „Cui se adresează protestul nostru? Americanilor? Eu zic că Guvernului României. Nu facem politică, nu contează ce culoare politică are Guvernul României, dar să nu hotărască în numele nostru”, a completat primarul din Dorobanţi, Vicenţiu Almasi.

 

sist 2

 

 

Organizatorul Andrei Moţ a specificat că în prezent au fost strânse peste 4.000 de semnături împotriva explorării şi explatării gazelor de şist, urmând ca voluntarii să culeagă liste din toate judeţele ţării. În paralel cu strângerea de sem­nături, vor continua întâlnirile cu cetăţenii şi mitingurile în toate localităţile imediat vizate. Următorul eveniment va avea astfel loc  duminica viitoare la Sântana, de la ora 16.00, urmând ca altele să se desfăşoare în Caporal Alexa, Olari, Şimand, Păuliş, Zimand, Dorobanţi, Iratoşu etc.

După ce au vorbit toţi primarii şi preoţii prezenţi, scopul fiind acela de a informa cetăţenii din Macea şi localităţile învecinate, cei din sală au pornit într-un „Miting pentru sănătate şi viaţă”, cum îl numesc organizatorii, spre Primăria comunei.

 

 

Recomandările redacției