Peste 600 de teste pentru COVID-19 făcute la Arad, în câteva zile. Autoritățile speră în mai bine

1
384

Deși Aradul este încă pe locul 3 în țară ca număr de îmbolnăviri cu COVID-19, autoritățile par încrezătoare că situația se va mai stabiliza. Se anunță că se fac teste în masă.

Aradul reușește să testeze toți pacienții, înainte de a-i duce în Județean, ca cei infectați să nu intre în spital, să pună în pericol viața altora. Avem un laborator la Direcția de Sănătate Publică, care testează tot ce aduce ambulanța. Mai precis, ca procedură, un pacient își anunță meicul de familie în privința simptomelor, cheamă ambulanța, se recoltează și se testează la DSP. Dacă este pozitiv este internat într-unul dintre spitale, în funcție de gravitate. Dacă este negativ, rămâne tratat de medicul de familie. Alte aparate de testare finanțate de Lions, CJA și unul de Guvernul României funcționează. Unul este la Spitalul Municipal. În prezent, reușim să recoltăpm și testăm toate persoanele care sunt prevăzute în protocol, dar și persoane asimptomatice, precum cei care au avut interacțiune cu persoanele intrate în țară din «zone roșii». Am reușit testăm cadre medicale în mare parte, dar și personalul din sistemul de asistență socială“, a declarat Iustin Cionca, președitele Consiliului Județean Arad.

Conform coordonatorului Grupului de Suport pentru Spitalul Județean Arad, dr Gheorghe Domșa, în câteva zile s-au făcut sute de teste.

În intervalul 16-21 aprilie s-au făcut 612 de teste din care, 491 sunt negative, 76 pozitive, 45 neconcludente. Pentru acestea din urmă, se repetă. testarea Sunt încrezător că lucrurile se vor stabiliza, ba chiar vor fi în trend descrescător. Dar rămâne să observăm care este evoluția și să respectăm măsurile de limitare“, susține Gheorghe Domșa.

Superficialitatea unor cadre medicale – denaturată politic“

Iustin Cionca, președintele CJA a făcut unele declarații legate de situația de la spitalul TBC, aflat în vizor după unele nereguli. „Pretextul ultimelor atacuri a fost Spitalul TBC, transformat în secție de tratare Covid -19, unde se duce o luptă grea pentru sănătatea pacienților. Sunt o sută de pacienți acolo, toți cu acces la telefon mobil și la comunicare, toți într-o stare psihică și fizică delicată, din cauza bolii. Este adevărat că s-au făcut și greșeli acolo, că acest război nu este întotdeauna ușor, dar peste 90% dintre pacienți înțeleg lupta care se duce pentru ei. Câteva voci scoase din context nu înseamnă o regulă general valabilă, chiar dacă noi le luăm și pe acestea foarte in serios. Superficialitatea unor cadre medicale de la Spitalul TBC a fost denaturată politic și s-a creat panică între arădeni, afirmându-se că excepțiile și erorile regretabile sunt, de fapt, un mod de lucru la Arad! Este nedrept, pentru că aici sunt și oameni dedicați profesiei, care tratează sute de persoane acum! Am constatat că s-a încearcat învinovățirea Consiliului Județean Arad pentru unele erori medicale. Noi nu suntem medici! Noi aprobăm investiții, cumpărăm din banii arădenilor aparatura medicală pe care o solicită specialiștii”, a explicat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.