Ziua de luni, 12 septembrie 2016 a fost marcată în calendar de către toți elevii, în condiţiile în care a fost prima zi a noului an şcolar.
În județul Arad, 65.929 de elevi și-au făcut ghiozdanele, pregătiți să întâmpine o nouă provocare.
Structura noului an școlar cuprinde 35 de săptămâni, însumând 169 de zile lucrătoare și se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 fe­- bruarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017). Elevii se vor bucura de vacanța de iarnă în perioada 24 decembrie – 8 ianuarie, vacanță intersemestrială între 4 februarie și 12 februarie și  vacanță de primăvară, din 19 aprilie până în 30 aprilie. Vacanța de vară va începe în 16 iunie 2017.
O mare noutate este faptul că în anul școlar 2016-2017 se vor distribui manuale gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a, pentru prima dată de la introduce­rea manualelor alternative la începutul anilor 2000. În urma con­- tractelor încheiate de reprezentan­ții Inspectoratului Școlar Județean Arad, peste 65.000 de manuale vor intra în posesia elevilor din județ.
De asemenea, în procesul de admitere în învățământul liceal de stat, ponderea mediei claselor
V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă la 20% (de la 25%), tocmai pentru a accentua importanța Evaluării Naționale la finalul clasei a VIII-a, iar examenul de bacalaureat ar putea începe mai repede.
Primul clopoţel la „Ţichindeal”
Una dintre școlile de renume ale orașului – Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”, o școa­lă cu tradiție care a împlinit 204 ani, și-a deschis porțile în dimineața zilei de luni, pentru a găzdui peste 142 de elevi prezenți la festivitate. Colegiul se mândrește cu elevii săi, care au adus un bun renume instituției, situată pe locuri fruntaşe, în ceea ce privește rata de promovabilitate la Bacalaureat.
În deschidere, cei prezenţi au ascultat și intonat Imnul de Stat al României, iar clasele pregătitoare au defilat pe culoar, cu dorința de a smulge ropote de aplauze și a atrage priviri, pline de admirație. Printre invitații s-au numărat, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, primarul Gheorghe Falcă,  Claudius Mladin – inspector şcolar general şi prof. univ. Alina Roman – decan al Facultății de Științe ale Educației din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu, aceştia fiind întâmpinaţi de  Sorin Haiduc, directorul colegiului și Ion Stan, directorul adjunct. Rectorul Universității Vasile Goldiș a dorit să le ureze mult succes elevilor în acest an școlar, punctând faptul că acest colegiu are o carte de vizită excelentă, iar prof. univ. dr. Alina Roman a susținut că acest colegiu este precum „o casă părintească”.

De asemenea, a vorbit şi Simina Dragoș, absolventă a colegiului, care îşi va continua studiile în Anglia, la Universitatea Cambridge. Aceasta va studia „Științele Educației” la una dintre cele mai renumite școli din lume. Simina susţine că  a purtat cu drag şi mândrie uniforma colegiului „Dimitrie Țichindeal”. Eleva a mărturisit că nu a fost prima din clasă, însă a reușit să-și atingă scopul, deoarece s-a bucurat de susținerea părinților și a profesorilor și are foarte multă ambiție. Faptul că școala i-a permis să participe și la activități extra­școlare i-a adus un mare beneficiu, iar Simina a dorit să-și ia rămas-bun, adresând tuturor celor prezenți un gand sincer, un motto după care tânăra s-a ghidat: „Înainte să ceri, să te întrebi ce dai înapoi”.
Și primarul Gheorghe Falcă, a cărei fetiţă este elevă a colegiului, a avut cuvinte de laudă la adresa personalului instituției, mulțumit de calitatea activității didactice: „Pentru mine și cred că pentru majoritatea părinților, profesorii de aici sunt oamenii care formează oameni și vedem împreună cum bobocii noștri fac pas cu pas în educația lor și în ceea ce inseamnă spirit într-o viață… haideți să îi aplaudăm pe toți profesorii care s-au dedicat pentru a crește copiii noștri frumos”, a spus primarul.
Oana Ilea

Recomandările redacției