incalzire[1]

Peste 700 de persoane au primit, ilegal, ajutoare de încălzire, Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad începând demersurile pentru recuperarea banilor.

Conform unei adrese înaintate Consiliului Local Municipal Arad, un număr de 760 de persoane au beneficiat de ajutoare de încălzire ilegal, în două sezoane reci, prejudicial bugetului local fiind de peste 80.000 lei, iar prejudiciul bugetului statului fiind de peste 132.000 lei.

Beneficiarii au fost descoperiţi în urma unui control al Curţii de Conturi la Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad.

“În exerciţiul bugetar al anului 2014 au fost ordonanţate şi achitate cheltuieli cu titlul de ajutoare de încălzire pentru perioada sezonului rece, fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, în sensul că beneficiarii acestor forme de sprijin financiar au realizat venituri din salarii peste nivelele care condiţionează acordarea drepturilor de această natură şi aceştia au deţinut disponibilităţi băneşti, în conturi bancare, peste 3.000 de lei, situaţie care determină pierderea dreptului de a beneficia de ajutoarele pentru încălzire”, se arată în raportul de audit financiar al Curţii de Conturi.

Pentru recuperarea sumelor, Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad a întocmit, până acum, 141 de referate care stau la baza emiterii dispoziţiilor pentru recuperarea sumelor şi 37 de proiecte de dispoziţii şi 3 dispoziţii pentru recuperarea sumelor.

Două persoane care au încasat ajutoarele de încălzire ilegal au restituit banii, respectov suma de 661,92 lei.

“Nedeclararea existenţei depozitelor bancare, în speţă peste 3.000 de lei, sau existenţa unor venituri lunare mai mari decât cele declarate de solicitanţi a dus la acordarea fără just temei a ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi la crearea prejudiciului estimate. Beneficiarii aveau obligaţia să declare lunar sau ori de câte ori a intervenit o modificare în componenţa familiei sau a veniturilor acesteia , prin depunerea unei noi cereri-declaraţie pe propria răspundere”, se menţionează în adresa DDAC.

În acelaşi document se mai specific faptul că sumele încasate ilegal de beneficiari vor fi recuperate până în 31 august 2015.

Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă comunitară efectuează, prin sondaj, verificări în ceea ce priveşte beneficiarii ajutoarelor de încălzire, ceea ce, probabil, va duce la descoperirea altor persoane care au încasat, ilegal, aceste ajutoare.

Conform legii, categoriile de beneficiari pentru care se acordă aceste ajutoare sunt solicitanţii care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie temică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

Ajutorul se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire şi anume cel principal.

Recomandările redacției