Peste jumătate dintre români (54%) aleg produsele de economisire pe termen mediu (6 luni), arată un sondaj realizat de Millennium Bank şi portalul de servicii financiare Efin.ro.

Aproximativ 70% dintre persoanele intervievate au răspuns că obişnuiesc să economisească, cei mai mulţi (54%) afirmând că îşi ţin economiile la bancă. Un procent de 76% dintre cei chestionaţi a afirmat că ar opta pentru produse de economisire în lei.

‘Deplasarea către moneda naţională atât în ceea ce priveşte creditele, cât şi depozitele reprezintă o creştere a încrederii românilor în moneda naţională. Desigur, nu trebuie neglijat nici aspectul ratelor dobânzii la depozite, substanţial mai mare la lei decât la valută’, a spus Dragoş Cabat, Managing Partner la Efin.ro.

Calitatea serviciilor oferite de instituţia financiară cu care lucrează deja reprezintă principalul criteriu de care ţin cont cei care vor să economisească (35%), în timp ce pentru 33% dobânda reprezintă principalul factor.

În ceea ce priveşte tipul produsului de economisire pentru care ar opta, peste un sfert dintre români ar alege un cont de economii, în timp ce 20% dintre aceştia s-ar orienta către un depozit la termen standard.

Internetul reprezintă principala sursă de informare pentru aproximativ 56% dintre persoanele interesate de realizarea unui depozit bancar, în timp ce 24% dintre acestea apelează la sistemul tradiţional de selecţie şi merg în sucursalele băncilor, iar 8% preferă să obţină informaţii de la colegi, prieteni, familie.

Peste 40% dintre români preferă să economisească vara (43%), iar 23% consideră că iarna reuşesc să economisească cel mai mult.

‘Acest rezultat pare contrar ideii că vara românii cheltuiesc mai mult pentru vacanţe, deci gradul de economisire ar trebui să fie mai mic. În realitate, o parte importantă dintre români obţin venituri de natură sezonieră. În lunile de vară au mai mulţi bani, iar costurile de subzistenţă sunt mai mici, în consecinţă pot pune deoparte ceva bani. Un procent redus dintre români îşi permit o vacanţă extinsă în timpul verii’, a subliniat Dragoş Cabat.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 15-23 iulie, pe un eşantion de 427 de respondenţi.

Lansat în 2009, portalul financiar efin.ro promovează produsele şi serviciile oferite de instituţiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari – persoane fizice, IMM-uri, companii. Portalul financiar Efin.ro este administrat de Financial View Media Services SRL.

Millennium Bank, parte a grupului privat portughez Millennium bcp, şi-a început activitatea pe piaţa românească în octombrie 2007, prin deschiderea simultană a 39 de sucursale în Bucureşti şi în opt oraşe din ţară.

 

(AS – autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției