Conferinţa Culturală Internaţională „Resurse şi politici culturale”, eveniment organizat de Primăria Arad în parteneriat cu europarlamentarul Iosif Matula, a început, marţi, la Arad, în prezenţa a peste o sută de persoane, directori ai instituţiilor de cultură, artişti, critici, profesori universitari, reprezentanţi ai ONG-urilor cu activitate culturală.

Conferinţa  a fost deschisă de primarul Gheorghe Falcă, acesta reiterând motivele pentru care oraşul şi-a anunţat participarea la competiţia pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene în anul 2021.

„Aradul a intrat în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană pentru a câștiga, iar istoria sa, care a început acum un mileniu, îi oferă suficiente argumente pentru a crede în acest obiectiv”, a declarat, în deschiderea lucrărilor, primarul Gheorghe Falcă.

„Dacă  vrem să câștigăm, nu e mai puțin adevărat că foarte importantă pentru noi este competiția în sine. Știm că anii comunismului ne-au îndepărtat de statutul de cel mai puternic centru economic al Transilvaniei, pe care l-am avut în 1937. Totodată e limpede că Aradul e un oraș a cărui prosperitate crește de mai bine de zece ani. E o prosperitate economică pe care vrem să o transferăm și către schimbarea statutului cultural al orașului, redându-i dimensiunea culturală europeană.  E un proces în care suntem încrezători, pentru că suntem pregătiți să învățăm de la profesioniști. Iar dacă Aradul vizează un statut european de seamă, primul lucru pe care îl putem face este acela de a deveni locul de întâlnire al profesioniștilor culturali ai Europei”, a mai spus Gheorghe Falcă.

Prima prezentare din cadrul conferinţei a aparţinut lui Robert Palmer (Scoţia), expert consultant în sectorul cultural, şi a vizat „procedeul de mapare a resurselor culturale”.

Robert Palmer a vorbit despre studiul realizat, în anul 2009, în 30 de ţări, despre problemele culturii – poziţionarea şi statutul culturii, rolul culturii în dezvoltarea regională, managementul cultural, rezistenţa la schimbare şi nou, rezolvarea diferendului între vechi şi nou în cultură, susţinerea inovaţiei în domeniu, implicarea cetăţenilor în actul cultural, planificarea culturală şi politicile culturale.

Robert Palmer a vorbit şi despre şansele Aradului la câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană şi despre schimbarea de mentalitate în cultură.  „Politicile culturale au nevoie de implicare dumneavoastră. Oraşul are nevoie de dumneavoastră, dacă doriţi să câştigaţi această importantă luptă”, a fost concluzia lui Robert Palmer.

Corina Şuteu, expert şi trainer în managementul cultural, politici culturale europene şi cooperare culturală, a vorbit despre politicile culturale europene şi româneşti, despre şansele Aradului la câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021, identificând provocările politicilor culturale româneşti.

Trainerul în management cultural a indicat şi cele mai importante chei de citire a Aradului în lupta pentru titlu (diversitatea etnică, spectaculozitatea arhitecturală, o poartă către vest, diversitatea religioasă, inovaţia industrială), dar şi a menţionat şi alegerile pe care va trebui să le facă oraşul, respeciv aceea de a juca cartea culturală împreună cu Timişoara sau singur, a insista asupra identităţii locale sau a transforma oraşul într-unul global etc.

Carlos Fernandes (Portugalia) de la Facultatea de studii de turism din cadrul Institutului Politehnic din Castelo Viana, a abordat tema tursimului cultural, insistând pe noul concept de turism: turismul ca experienţă.

Carlos Fernandes a insistat pe obiectivele turismului actual, pe modalităţile de atingere a acestora, pe schimbarea comportamentului turistic şi pe ţinta turiştilor care urmăresc „the best deal”.

Conferinţa culturală internaţională a continuat cu o prezentare a Parcului Natural Luna Mureşului, făcută de Paul Hac, directorul parcului, dar şi a Braţului Mureşului la Szeged, făcută de Voros Csaba (Ungaria), Fundaţia „Szeged Heritage Society”.

Actorii vieţii culturale locale au fost invitaţi să participe la partea cea mai dinamică a primei zile a conferinţei internaţionale: atelierele Analiză SWOT şi Turism cultural.

Recomandările redacției