bunCea mai amplă operaţiune de căutare a omului de afaceri dispărut în urmă cu două săptămâni s-a petrecut, ieri, în Pădurea Ceala. În jur de o sută de persoane şi-au dat întâlnire ieri dimineaţă, la ora 09.00, la terenul de fotbal situat în Subcetate pentru a porni… pe urmele lui Abel.
„Pe urmele lui Abel …“ a fost şi mesajul pe care organizatorii l-au înscripţionat pe şepcile albe, purtate de fiecare voluntar în parte. La acţiunea organizată de membrii familiei şi apropiaţi, au participat persoane din întreaga ţară. „Sunt emoţio­- nată să văd atât de multă lume care a venit aici să îl caute pe Abel, însă nu sunt surprinsă. Abel a fost un om bun, apreciat de toată lumea. Nu a făcut rău la nimeni, din contră a ajutat pe cine a putut. Foarte multă lume îl iubeşte pe Abel. Este dureros ce ni se întâmplă, însă nu ne vom lăsa până nu îl vom găsi. Nu voi avea linişte până nu îl voi găsi pe soţul meu. Singura mea rugă, singurul meu gând este să îl găsesc pe Abel. Nu mă aşteptam vreodată să ni se întâmple aşa ceva. Acum, când dau filmul evenimentelor înapoi, sunt absolut sigură că asociaţii săi de afaceri l-au omorât“, ne-a declarat Luminiţa Apostol, soţia celui dispărut.
De asemenea, Willi Glasser, un apropiat al familiei, ne-a declarat că „îl vom căuta pe Abel astăzi (n.r. ieri) şi în fiecare zi dacă este nevoie, până îi vom da de urmă. Sunt veniţi aici oameni din Arad, Timişoara, Moldova sau din alte părţi ale ţării pentru a ajuta la găsirea celui dispărut. Vom fi coordonaţi de zece profesionişti, veniţi special de la Timişoara. Vrem să arătăm că nu suntem de acord şi nu putem tolera o crimă, un comportament mişelesc care a condus la pierderea unei vieţi. N-o fi fost Abel o uşă de biserică, însă nu a făcut rău la nimeni. Nu a rănit în viaţa sa pe nimeni şi nu a meritat un astfel de sfârşit. Nu ne vom lăsa până nu îl vom găsi şi până nu se va face dreptate“.
Pentru derularea în condiţii optime a acestei activităţi, autorităţile judiciare au impus nişte reguli voluntarilor: să aibă la ei cartea de identitate; ţinuta să fie alcătuită din pantaloni şi bluză cu mânecă lungă; să fie încălţaţi cu bocanci sau cisme de cauciuc; să posede pelerină de ploaie, un rucsac mic de maxim 3-4 kg (pentru apă, mâncare, etc), fluiere de semnalizare, lanternă mică, busolă, şapcă sau căciulă, mănuşi ( de preferinţă chirurgicale), mâncare pentru o zi (de preferinţă sandwich-uri), o sticlă de apă de doi litri, iar folosirea parfumului şi a deodorantului a fost interzisă.
După ce li s-a făcut instructajul, voluntarii au fost conduşi spre Pădurea Ceala, unde au fost împărţiţi în grupe alcătuite din 11 – 12 persoane. Fiecare grupă a fost condusă de un profesionist de la gruparea Salvo Timişoara. Odată ajunse în pădure, grupele au pornit în cercetarea oricărui indiciu care ar fi condus la descoperirea trupului lui Abel Apostol.
Până la ora 17.00, voluntarii au găsit câteva haine şi poze în pădure. După cercetarea lor amănunţită efectuată de către membrii familiei, s-a dovedit însă că obiectele găsite nu aveau legătură cu Abel. Voluntarii nu s-au lăsat însă descurajaţi şi au continuat căutările până la lăsarea serii.
padureCăutarea fără experţi poate fi periculoasă pentru voluntari
Organele de cercetare, care au condus la buna desfăşurare a căutărilor au avut în calcul şi protejarea voluntarilor. „Căutarea prin pădure nu este atât de simplă precum poate părea la prima ve­dere. Noi am impus nişte reguli celor care s-au implicat în această acţiune. Fiecare echipă de cercetare a fost dotată cu staţie de emisie-recepţie, prin care s-a ţinut legătura permanentă cu baza. De asemenea, oamenii au fost dotaţi cu trusă de prim ajutor, cazmale, busole. Au fost ajutaţi de câini de urmărire şi ATV. În plus, fiecare echipă a fost coordonată de către un profesionist. Echipa de la Timişoara nu mai poate participa la aceste căutări. Suntem în cea de-a patra zi la Arad, iar timp de două zile am participat la căutări cu scafandri. Suntem specializaţi pentru astfel de operaţiuni“, ne-a declarat coordonatorul strategic în această misiune de căutare desfăşurată ieri, din cadrul Salvo Timişoara. Acesta a tras un semnal de alarmă celor care vor să se aventureze singuri în căutarea lui Abel Apostol. „Nimeni nu îi poate opri pe voluntari să se organizeze de unii singuri şi să efectueze căutări pe cont propriu, însă le recomandăm să nu se aventureze. Pădurea poate deveni o capcană pentru ei, un loc extrem de periculos, dacă nu ţin cont de anumite reguli stricte. În pădure sunt animale sălbatice: mistreţi, vulpi. Chiar astăzi, în timpul căutărilor, o turmă de porci mistreţi au fugit din calea voluntarilor. Lucrurile pot deveni dramatice însă în cazul în care voluntarii sunt puţini şi dau peste o scroafă cu purcei. Animalul, dacă se simte încolţit sau simte pericol pentru puii ei, poate omorî persoane fără nici un fel de probleme. Totodată există pericolul rătăcirii, oamenii pot cădea în canale sau pot să se accidenteze foarte grav. Câte persoane sunt în măsură să dea prim ajutor? Mai pot cădea crengi uscate sau să le intre vegetaţie în ochi. Ochiul este unul dintre cele mai importante şi sensibile organe ale omului“, atrage atenţia coordonatorul misiunii.
În cazul în care trupul lui Abel este găsit, atunci cel care îl găseşte trebuie să fie foarte atent să nu se apropie de acea locaţie. „Altminteri se pot distruge probe esenţiale. Persoana, dacă se află într-un loc nesigur din pădure, trebuie să marcheze locul şi să lase urme în timp ce se retrage, pentru a nu uita locul în care a fost găsit cadavrul. Apoi trebuie să anunţe autorităţile şi să le conducă la locul stabilit“, susţine coordonatorul din cadrul Salvo Timişoara.
Zona crepusculară a Aradului
Pădurea Ceala, în care a fost căutat trupul lui Abel, este recunoscută pentru victimele sale. Mai multe persoane şi-au găsit sfârşitul aici sau au fost descoperite după ani buni în pădure. Numai în urmă cu câţiva ani, o studentă a fost găsită spânzurată în zona unde se presupune că ar fi cadavrul lui Abel. Pădurarii care se ocupă de administrarea Ocolului Silvic „Iuliu Moldovan“ susţin că în pădure iarba este foarte mare, până la brâu. Chiar dacă, paradoxal, zona este foarte circulată existând trasee atât pietonale cât şi pentru biciclişti, Pădurea Ceala reprezintă un loc ideal pentru un criminal de a-şi ascunde victima.
Anchetatorii au decis ca cercetările să aibă loc în această zonă, bazându-se pe câteva informaţii preţioase.
Căutat de fraţii lui din Moldova
Vasile Apostol are 69 de ani şi este cel mai mare frate al lui Abel, din cei 11 fraţi. „Înainte de dispariţia lui Abel eram 11 fraţi: şase băieţi şi cinci fete. Acum am rămas zece. Întreaga noastră familie numără 113 membri şi fiecare dintre noi ştie ziua de naştere a fiecăruia. Suntem foarte uniţi. Provenim din judeţul Iaşi, din satul Războieni, comuna Ţigăneşti. Dintre toate rudele noastre, doar Abel s-a stabilit la Arad. Tatăl nostru a murit în urmă cu patru ani, însă mama noastră trăieşte şi acum, la 88 de ani. De dispariţia lui Abel am anunţat-o eu, după îndelungi consultări cu fraţii mei. Am considerat că este copilul ei şi trebuie să ştie ce s-a întâmplat cu el“, ne spune fratele lui Abel, care a venit special de la Iaşi pentru a ajuta la căutări.
Vasile Apostol povesteşte cum a primit mama sa vestea dispariţiei lui Abel şi uciderea acestuia: „I-am spus mamei: «Dacă ai auzi de unul dintre noi că a păţit ceva, cum ai reacţiona?». Răs­punsul ei a fost: «Dacă Dumnezeu aşa a hotărât, atunci ce pot eu face?». Atunci i-am spus ce s-a întâmplat cu Abel. A primit vestea cu stoicism şi cu resemnare. Mai mult, acum ea este cea care ne încurajează să trecem peste acest moment dramatic. Mi-a spus că era îndurerată dacă el ar fi fost criminalul. Asta ar fi fost cea mai mare durere a ei. În ceea ce îl priveşte pe fra­- tele meu, Abel, acesta venea în fiecare an acasă, de ziua părinţilor noştri. Abel ne ajuta financiar pe fiecare, care avea nevoie. În satul nostru nu cred că există cineva care să nu fi fost, cel puţin o dată, ajutat de fratele meu“.
Dacă Vasile Apostol, probabil datorită vârstei care i-a mai bătătorit din afecţiuni şi din calitatea sa de cel mai mare frate, a reuşit să treacă mai senin peste situaţie, în schimb Edison Apostol, fratele mai mic al lui Abel cu doi ani de zile, s-a arătat extrem de afectat de pierderea acestuia. „Nu există cuvinte prin care să îmi pot exprima durerea de a căuta cadavrul fratelui meu. L-am iubit enorm. A fost un om de excepţie. Din fire, am crezut că sunt puternic şi că nimic nu mă poate atinge. Dispariţia şi uciderea fratelui meu, însă m-a dărâmat. Este cu mult peste puterile mele ceea ce se întâmplă. În timp ce îl caut prin această pădure, am sentimentul că este aici, pe undeva. Sunt sentimente pe care pur şi simplu nu le pot controla“, ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi, Edison Apostol.

  • PurtanLidiaEugenia spune:

    Ce durere pe familia lui , daca noi suferim asa, Doamne da ce om poti fi sa ucizi miseleste , pentru ce , invidie , egoism ,ura, banii si cum oare mai poti dormii linistit dupa ce ai facut asa ceva …trebuie sa fii fara suflet , sa necajesti o familie, frati , o mama care a crescut 11 copii sa primesca  asa veste ..o sa fiti descoperiti fiti siguri  de asta…de pedeapsa aveti destula constiinta patata de sange….

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției