PEUn grup format din 56 de arădeni a fost, în cursul săptămânii trecute, prezent în capitala Belgiei, pentru a vizita Parlamentul European, dar şi alte obiective turistice şi culturale. Grupul a fost invitat de către europarlamentarul arădean Iosif Matula. „A intrat deja în tradiţie să in­vit arădeni la Bruxelles pentru a vizita sediul Parlamentului European, dar şi alte obiective turistice şi culturale. Este o bucurie pentru mine să am oas­peţi din România, în special din Arad ”, spune europarlamentarul Iosif Matula.

Turul delegaţiei arădene în sediul de la Bruxelles al Parlamentului European  s-a întins pe durata a câtorva ore, timp în care a avut loc o prezentare a principalelor instituţii europene, dar şi vizite la dife­rite obiective din interiorul Parlamentului.

Parlamentul European are trei sedii, la Strasbourg (în Franţa), la Bruxelles (în Belgia) şi în Luxemburg. Parlamentul nu­mără 736 de deputaţi, România fiind reprezentată de 33 de europarlamentari. Mandatul unui europarlamentar este de cinci ani, iar următoarele alegeri pentru desemnarea acestora vor avea loc anul viitor.

Sediul central al Parlamentului European se află la Strasbourg. Acolo se țin cele 12 ședințe anuale în plen, a câte patru zile fiecare. Comisiile și fracțiunile se mai pot întruni, de asemenea, la Bruxelles, unde ocazional au loc și ședințe plenare. Sediul Secretariatului General se află la Luxemburg.

Secretariatul General este condus de un secretar general și este alcătuit din opt direcții, fiecare fiind condusă de un director general, la care se adaugă un Birou juridic. Direcțiile Generale mai apropiate sferei politice își au sediul la Bruxelles, celelalte la Luxemburg. Aici lucrează circa 3.500 angajați, adică peste jumătate din personal, mulți dintre aceștia fiind traducători și funcționari ai serviciilor administrative.

Lucrările de pregătire a ședințelor plenare ale Parlamentului sunt efectuate de cele 20 de comisii ale Parlamentului, ale căror competențe acoperă toate domeniile, de la drepturile femeii până la protec­ția consumatorilor și sănătate. O comisie este alcătuită din 24 până la 76 de deputați europeni și are un președinte, un birou și un secretariat. De asemenea, Parlamentul poate constitui subcomisii și comisii speciale pentru gestionarea unor probleme specifice, precum și comisii de anchetă în cadrul competențelor sale de control. Dez­baterile din cadrul comisiilor sunt publice.
Parlamentul European este unul din organele Comunităților Europene. Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la cinci ani, prin alegeri generale, libere și secrete. În perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiți de către parlamentele statelor membre. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene.

Structurile politice existente în țările membre se oglindesc în rândul fracțiunilor politice de la nivelul Parlamentului European. În acest parlament există șapte fracțiuni și o serie de deputați independenți. Deputații din Parlamentul European provin din circa 160 de partide po­litice diferite, în care aceștia sunt membri în țările lor de origine.

Recomandările redacției