Consiliul Județean Arad a utilizat la capacitate întreagă programul Interreg. Proiectul vizează investițiile în modernizarea drumurilor județene transfrontaliere, acolo unde s-a obținut suma destinată tuturor județelor din România incluse în acest program. „Asta înseamnă 13,4 milioane de euro, prin care ne dorim conectarea zonelor industriale din județul Arad și a Zonei Libere Arad-Curtici la piața forței de muncă din estul Ungariei, dar și crearea unui inel de ocolire în jurul DN 7, cel mai tranzitat drum național de pe raza județului .

În cadrul Programului INTERREG am aplicat și pentru un proiect privind asigurarea intervenției în cazul dezastrelor și dezvoltarea de sisteme de gestionare a dezastrelor, alături de Județul Timiș, Asociația DKMT cu sediul la Szeged și Asociația Pompierilor Voluntari din Mórahalom, Ungaria. Liderul de proiect este ADIVEST, asociația Consiliilor Județene din regiunea de vest. Suma totală câștigată de Consiliul Județean Arad este de 1,15 milioane euro“, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Intervențiile se vor orienta pe dezvoltarea în comun a răspunsului în situații de urgență și capacitatea de gestionare a dezastrelor în zona de frontieră eligibilă, în scopul de a facilita acțiuni comune rapide în cazul unor situații de urgență, reducerea timpului de răspuns, mai ales în imediata vecinătate a frontierelor de stat.

În scopul creșterii capacității de răspuns, respectiv potenţialul forţelor destinate intervenţiei pentru gestionarea următoarelor tipuri de riscuri: incendii, accidente rutiere pe drumul E68 și autostradă, inundaţii, cutremure, seceta și scăderea timpului de răspuns în acordarea asistenței medicale de urgență, prin mobilitate crescută, se solicită achiziționarea de către UAT județ Arad a următoarelor categorii de echipamente: trei ambulanţe pentru asistenţă medicală de urgenţă tip B2; un vehicul de intervenţie pompieri, cu apa şi spumă (5.000 l); un autobuz penru transportul personalului la locul de intervenţie (32 de locuri); 20 pompe electrice, 20 cabluri de alimentare cu energie electrică, 80 furtune tip C;  20 echipamente de protecţie; una cisternă pentru apă (alimentare populaţie zone sinistrate); un vehicol pentru intervenţii la înălţime (până la 20 m) și două ATV-uri pompieri.

Recomandările redacției