Peter Freiman, un om de cultură apreciat încă din timpul comunismului, a părăsit orchestra Filarmonicii

0
359
Peter Freiman, violoncelist în Orchestra Filarmonicii de Stat Arad pentru mai multe decenii, a încetat din viață. 
„Suntem profund îndurerați de vestea dispariției colegului nostru Peter Freiman (15.11.1945 – 16.04.2021), cel care timp de aproape patru decenii (1971 – 2007) a fost prim violoncelist al orchestrei simfonice și unul dintre cei mai activi promotori ai actului artistic arădean.
Nume de rezonanță în perimetrul cultural al orașului, admirabilă prezență națională și internațională în ambele domenii în care a excelat, registrul simfonic și muzica de cameră, Peter Freiman rămâne un simbol al acestui loc, un model pentru noi și pentru cei care vor urma.
Vechea gardă a orchestrei simfonice este astăzi mai săracă!
Lumină veșnică și odihnă eternă, Peter Freiman!”, spun reprezentanții Filarmonicii arădene.
Petru Freiman – violoncel, a făcut parte din celebrul cvartet al Filarmonicii de Stat Arad, alături de care a cântat în toată lumea. Din cvartet mai făceau parte: Câmpan Fatyol – vioara I concertmaistrul Filarmonicii, trăiește acum în Viena; Darida Ladislau – violă și Marius Teohari – vioara II. 

Freiman era foarte bun și în radio amatorie: vorbea cu lumea întreagă încă din timpul comunismului. Avea propria undă și ținea legătura cu personalități culturale din întreaga lume. Era foarte cult, poliglot și mare amator de electrotehnică. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.