În urmă cu o săptămână, Florin Manea recunoștea că este interesat să preia frâiele Campioanei Provinciei la fotbal. Fiul regretatei legende a Rapidului, Nicolae Manea, vorbea concret despre un proiect pregătit pentru UTA, având ca finalitate chiar câștigarea titlului de campioană în vara lui 2023.
Declarațiile nu au rămas vorbe în vânt, iar, marți, Florin Manea, însoțit de doi oameni de afaceri italieni, au discutat concret cu primarul Gheor­ghe Falcă și actuala conducere a clubului despre posibilitatea implicării la UTA. Discuțiile au avut loc în jurul prânzului în biroul primului edil și la sediul grupării fanion de pe strada Victoriei, iar primele concluzii sunt pozitive. Falcă și-a reafirmat susținerea, în numele Primăriei și în limitele legii, pentru orice finanța­-tor bineintenționat al „Bătrânei Doamne”, iar Alexandru Meszar s-a arătat și el deschis pentru cedarea clubului. Mai rămâne de văzut care va fi și poziția celor de la Suporter Club UTA, deținătorii brandului, Manea și partenerii săi având în plan și o întâlnire cu organismal fanilor.
Din informațiile noastre, pe lângă cei doi italieni, care dețin un lanț hotelier, proiectul lui Florin Manea ar putea fi susținut și de un canadian. Probabil, și acesta din urmă va ajunge cât de curând la Arad, mai ales că zilele trecute s-au făcut pași în față spre o colaborare între Primăria Arad și investitorii strânși în jurul lui Manea chiar din această iarnă.
Ce a spus Manea acum doi ani și jumătate rămâne
valabil și azi, cu plusul… Cristi Todea
Impresarul Florin Manea a intenționat să o preia pe UTA și în vara lui 2015, când  echipa a promovat în Liga a II-a. Agentul a spus atunci, în emisiunea „Fluier final”, de la Sport Total FM, că intențiile sale au fost cri­ticate de cei care dețin clubul, însă a precizat ca avea business plan-ul, avea oamenii cu care să lucreze și își dorea să promoveze imediat în Liga 1.
Interesant este că în cei doi ani și jumătate ce au trecut de atunci, lucrurile se pezintă aproximativ la fel. Aradul nu are un stadion adecvat, clubul e organizat tot sub forma ONG-ului, iar singurul patrimoniu rămân fotbaliștii de perspectivă, fie de la echipa mare, fie de la cele de juniori. Sunt, totuși, și două diferențe importante, în sensul că Primăria a triplat suma promisă pe proiecte în vara anului 2015, iar antrenorul principal al echipei este deja Cristian Todea, cel pe care Manea spunea în 2015 că l-ar dori la Arad. Cei doi au fost colegi chiar la UTA în sezonul 1998-1999 și au avut o relație bună.
Dar iată un scurt remember al declarațiilor date pentru sptfm.ro de Florin Manea în vara lui 2015, ce se cam potrivesc și în momentul de față:
„Au fost niște reacții ale unor oameni referitor la caracterul meu și integritatea mea. M-a deranjat că am fost comparat cu cei care au fost înaintea mea, cu domnul Marțian, cu domnul Gio, cu domnul Bara. Meseria de bază a domnului Gio este bucătar. Nu știu dacă putea să reușească la fotbal. Domnul Marțian a încercat, dar business-ul lui de bază nu e fotbalul.
Mi s-a cerut o sumă de bani pentru UTA, în condițiile în care palmaresul, sigla și culorile sunt la liga suporterilor, stadionul nu e al nostru, n-au autocar, n-au echipament, n-au mingi. Pentru ce să dau bani? Pentru aerul din Arad. Practic nu cumpăr nimic. Un ONG cumpăr. A fost o discuție. Primăria sponsorizează prin
anumite proiecte cu o sumă de bani, care este infimă.
procameszarDacă vreau să vin cu o societate nouă, durează până se schimbă forma juridică. Eu am zis că preiau majoritar acest ONG până se schimbă lucrurile. Și lumea a sărit, să bag și eu bani, 500-600-700 de mii-1 milion. Păi ce facem? Conduceți voi pe banii mei?
Eu pot fi judecat după prestația mea ca manager sau ca impresar. Am lucrat cu cluburi de top, nu cred că ele acceptau să lucreze cu mine dacă furam bani de la primăria din Arad. Eu am jucat un an de zile la UTA. Singurul lucru pe care mi l-a lăsat tatăl meu e numele. Mă numesc Manea. Nu pot să mă fac de râs pentru 5, 6, 7 lei. UTA este a arădenilor. Nu iau UTA și fug cu ea la București. Dacă iau un brand ca UTA, vreau să fie în orașul în care e cel mai puternic.
Am un business plan. Am un staff de 14-15 inși care vin cu mine. Luca Cattani vrea să vină să lucreze la mine. Luca Cattani a fost scouter la Palermo și a fost dat afară pentru că l-a adus pe Dybala acolo pentru 9 milioane. Dybala a ajuns zilele astea la Juventus.
I-am cerut un sfat lui Giampaolo Pozzo (n.r. – proprietarul cluburilor Udinese, Watford și Granada). Mi-a spus să nu depășesc bugetul pe care l-am făcut.
La un moment dat, echipa trebuie să se autofinanțeze. Dar acolo sunt oameni care nu dau niciun ban și se cred patroni. Nu mi se pare normal să comanzi, dacă nu riști niciun leu. Când
mi-am făcut planul, nu mă bazam pe niciun ban de la primărie sau sponsori. Sponsorii vor veni dacă apar rezultatele.
Eu am vrut să fiu patronul unei echipe. Aș fi vrut să fiu managerul unei echipe, să nu dau eu bani. Am fost chemat la o discuție, ca să fiu managerul echipei. Am vrut să-l dau afară pe antrenor și mi s-a zis că nu se poate. Atunci de ce să fiu mana­ger dacă nu pot lua decizii?
Vreau să vin să fac departament de scouting, de relații cu publicul… Nu mă interesează să vând la Pandurii, la Petrolul… Eu am un plan de cinci ani. Eu mă duc acum, n-au bază de antrenament, n-au birouri, n-au fan shop, n-au nimic. Din lotul actual, nu mă bazez decât pe câțiva.
În fotbal nu merge doar pe prietenii. Și eu mi-aș dori ca toți arădenii să fie angajați la UTA, dar nu toți sunt competenți.
M-aș bucura foarte mult să se întoarcă Todea, care e arădean. Am jucat și eu cu el. Cât timp bag eu bani, pot să pun pe cine vreau eu antrenor.
În nebunia mea, vreau să ajung în cupele europene, să mă bat la campionat. Niciun club din Romania nu are departament de scouting. Eu îmi fac departament de scouting și-mi trimit oamenii să caute jucători. Gigi Becali a recunoscut că nu se pricepe la jucători și cumpără doar fotbaliști din România. Dar e mai bine să-l iei gratis pe Tade decât să dai 500.000 pe el.
Eu aveam două alegeri, Rapid și UTA. La Rapid aș fi mers cu sufletul, dar înclin spre UTA din punct de vedere al business-ului”, a declarat Florin Manea, pe 9 iunie 2015 la Sport Total FM.
Așadar, sunt zile fierbinți, chiar în mijlocul iernii, pentru brandul numărul unu al Aradului, ce și-ar putea schimba conducerea până la finalul aceste luni.

Recomandările redacției