Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 s-au reabilitat drumuri comunale, şcoli, cămine culturale şi s-au susţinut fermierii, iar în 2018 sperăm să depăşim 50% absorbţia fondurilor; în 2015-2016 n-a fost adus niciun ban, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Unde se regăsesc aceşti bani pe care i-am luat de la Uniunea Europeană? 12.783 de tineri fermieri sprijiniţi financiar prin PNDR 2014-2020, pentru Activităţi Agricole, din care 2.649 de tineri fermieri din zona montană. Avem două zone de interes major, zona de interes agricol care înseamnă fermieri, unităţi de procesare, unităţi de preluare pentru a face legătura între activitatea primară, cea de producţie şi preluare pentru a crea valoare adăugată. Pe de altăparte, în dezvoltarea rurală, cea dea doua etapă a conceptului este de a îmbunătăţi infrastructura, care este fundamental legată de viaţa localităţilor respective”, a adăugat ministrul Agriculturii, conform Mediafax.
Un al proiect din Planul de Dez­voltare Rurală a fost susţinerea fermierilor tineri prin programul de Investiţii pentru Agricultură prin PNDR 2014-2020. „Au fost susţinuţi prin acest program 9.969 de fermieri tineri. S-au realizat 189 de unităţi de pro­cesare produse agricole şi po­micole. S-au creat 6.158 de noi locuri de muncă, drumuri agricole prin sate. În plus, 315.352 de hectare sunt deservite de aceste lucrări pentru moderni­zare”, a spus ministrul.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în topul primelor cinci judeţe în funcţie de numărul pro­iectelor de investiţii finanţate prin PNDR 2014-2020 au fost Bihor, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Dâmboviţa şi Maramureş. „Programul de tomate este un succes pentru ţară şi pentru toţi, deoarece mai mult decât anul trecut s-au putut vedea în pieţe şi unităţi de comercializare legumele sau tomate româneşti. Anul acesta nu a existat un supermarlet care să nu aibă cel puţin un sortiment de tomate româneşti”, a mai adăugat ministrul Agriculturii.

Recomandările redacției