Piața de mașini, între necesitate și ritual

0
760

Pe o rază de aproximativ un kilometru, mașini stau parcate de o parte și de alta a carosabilului. Fiind duminică, e în obiceiul multor arădeni să își facă prezența la piață, fiind un fel de ritual. Așadar te aștepți la aglomerație, iar până să ajungi, vezi lumea cum circulă pe șosea și autoturismele ce ocolesc oamenii.

Când am ajuns în locul pe care arădenii îl numesc Ocska sau Piața de Mașini, am realizat că de fapt sunt două piețe. Acestea sunt situate vis-a-vis, împrejmuite cu garduri și despărțite de șosea.
Piața veche găzduiește vânzători care au adus mai multe lucruri ce ar putea fi interesante pentru unii, tot felul de obiecte care își așteaptă cumpărătorii. Obiectele sunt înșirate pe mese sau pe jos, pe o față de masă sau alte suprafețe. Unii vânzători stau pe scaune pliante, unele de pescari, alții stau mai mult în picioare. Sunt și mașini în piața veche, iar potențialii clienți au pasul mai mărunt decât în alte zile, pentru a analiza bine tot ce e expus pentru vânzare. Chiar dacă nu am venit să cumpăr de-ale gurii, micii și grătarele nu puteau lipsi dintr-un loc ca și acesta. Vânzătorii știu că după câteva ore de umblat și de dat jos kalorii, ar trebui recuperate măcar o parte. Fumul se ridică atât din Piața Veche cât și din Piața Nouă, de la grătarele îmbietoare. După ce am făcut o scurtă analiză, ne croim cale printre oameni și autovehicule, înspre Piața Nouă.

Pe cealaltă parte, Piața Nouă

Am trecut strada și iată-ne la intrare în Piața Nouă. Aici ne întâmpină cei de la pază, care au și un container unde se pot adăposti în situații extreme, însă par să fie cunoștințe vechi cu unii dintre vânzători, pentru că vorbesc și râd, relaxați.

Dacă ar fi să descriu peisajul de la intrarea în Piața Nouă, aș îndrăzni să spun că e un fel de paradis al iubitorilor de autoturisme. Mașini în toate culorile și toate formele sunt expuse, parcate parcă artistic, una lângă cealaltă. Atâtea modele, din atâtea țări și foarte multă istorie care să le acompanieze. Autovehiculele din Germania predomină, reușind cumva să cucerească piața și astfel să marcheze teritoriul. Sunt și mașini din țara de origine a turnului Eiffel, adică din Franța, dar și din Italia, Spania și chiar din îndepărtata America.

Sunt vânzători de autoturisme care au numărul de telefon și pe mai mult de zece mașini. Aceștia sunt ospitalieri, un fel de prieteni care te sfătuiesc și te ajută să îți găsești ceea ce ți se potrivește, în funcție de posibilități. Autoturismele sunt deschise dacă vrei să intri, să vezi cum e să te simți la volanul uneia dintre potențialele proprii mijloace de transport.

Unii interesați de autovehicule se plimbă printre rândurile de mașini, citindu-se cumva o satisfacție și mulțumire pe fețele acestora. Mai mulți părinți și-au adus copii să vadă care dintre aceste mașinării pe patru roți, ar fi cele care să le mulțumească odraslele. Unii dintre acești copii primesc un astfel de cadou pentru că au împlinit vârsta de 18 ani, alții pentru că au atins vre-un succes pe plan personal sau profesional, iar alții pentru că, de ce nu? Un lucru e sigur, faptul că aceste mijloace de transport proprii, au devenit o necesitate.

„Spuneți care vă place, avem cheie pentru oricare doriți. Aia vă place? Aia e o mașină de nota zece! Intrați să vedeți cum vă simțiți la volan, dați scaunul mai în spate, creați-vă confort, spune unul dintre comercianți, pe un ton îmbietor.

Faptul că autoturismele sunt o necesitate e bine cunoscut și de vânzătorii acestora, așa că au creat un ambient din care îți dorești să pleci cu cel puțin o mașină decentă.

Prețurile sunt pentru toate categoriile de buzunare, o varietate de culori și nuanțe, se găsesc și  anvelope, iar ca să nu fie mai prejos, Piața Nouă are și ea micii și grătarele, cafeaua și sucurile, necesare unui astfel de maraton.

Dintre toate câte sunt, un autoturism tot găsești să fie compatibil cu ceea ce dorești. Până găsești acea mașină care să te facă să vrei să pleci cu ea de acolo, trece acea jumătate de zi menționată la începutul articolului, dar te bucuri și de socializare.

Claudiu Mariș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.