Piaţa forţei de muncă din România seamănă din ce în ce mai mult cu cea din ţările dezvoltate economic ale Uniunii Europene, ca urmare a lipsei de personal calificat şi supercalificat, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

„Piaţa forţei de muncă din România a început să fie asemănătoare celei din Uniunea Europenă, deci să avem tot mai puţină forţă de muncă calificată. Persoanele calificate şi supercalificate au plecat să muncească în alte state unde sunt mai bine remunerate. Sunt doctori, asistente medicale chiar şi acele persoane pe care noi le pregătim pentru turism. Noi îi pregătim foarte bine şi după aceea îşi găsesc un loc de muncă în alte ţări, unde turismul este mai dezvoltat şi unde li se oferă o leafă mai mare”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Aceasta a arătat că la recenta bursă naţională a locurilor de muncă a fost disponibil un număr însemnat de posturi vacante „în domenii care vizează în primul rând turismul, sector care ar putea susţine dezvoltarea României”. Este vorba despre posturi de bucătari, chelneri, agenţi de turism şi frizer, coafor.

„Au început să fie cerute şi alte meserii care lipsesc de pe piaţă – sudori în argon şi inginer”, a spus Mariana Câmpeanu.

În acest context, ministrul Muncii a subliniat că trebuie acordată o atenţie deosebită încadrării în muncă a tinerilor „încă din prima zi după terminarea şcolii”.

„Un tânăr care rămâne un an de zile şomer are şanse din ce în ce mai mici de a-şi găsi un loc de muncă pentru că îşi pierde o parte chiar şi din pregătirea teoretică pe care a acumulat-o”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Referindu-se la prevederile existente în legislaţia actuală, ministrul Muncii a amintit faptul că tinerii pot să se înregistreze la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea obţinerii unei indemnizaţii de şomaj care se acordă timp de şase luni şi care reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, adică 250 lei.

„Fiind înregistraţi în baza de date a ANOFM, tinerii beneficiază de servicii de mediere în vederea ocupării locurilor de muncă vacante, precum şi de servicii de consiliere, inclusiv pentru prezentarea la interviu (ţinută, CV, etc)”, a precizat Mariana Câmpeanu.

Pe lângă indemnizaţiile de şomaj acordate tinerilor care nu au reuşit să se încadreze în muncă după terminarea unei forme de învăţământ, legislaţia prevede subvenţii pentru angajatori, timp de 12 sau 18 luni, în valoare de 500 lei pe lună pentru angajarea tinerilor cu un nivel de pregătire primar şi gimnazial, 600 de lei – pentru liceu şi nivel post liceeal şi 750 lei pentru nivelul universitar.

De asemenea, pot fi acordate absolvenţilor prime de încadrare, pentru completarea veniturilor, dacă îşi găsesc un loc de muncă şi se încadrează în perioada în care primesc indemnizaţie de şomaj. În acest caz, venitul de completare este de 30% din indemnizaţia de şomaj.

Ultima Bursă Generală a Locurilor de Muncă s-a desfăşurat în aprilie în 85 de agenţii pentru ocuparea forţei de muncă locale şi judeţene. În vederea organizării acestei acţiuni, au fost contactaţi 25.748 agenţi economici, iar 2.374 dintre aceştia au participat şi au oferit celor 48.939 persoane prezente 25.407 locuri de muncă. Au fost selectate în vederea încadrării 19.147 persoane, iar 7.738 dintre acestea au obţinut un loc de muncă, conform rezultatelor înregistrate la o lună de la desfăşurarea acţiunii.

 

(A – operator: Petruţa Lungu, autor: Daniel Cocoru, editor: Nicoleta Gherasi)

 

Recomandările redacției