Unul dintre sectoarele economiei afectate de pandemia de coronavirus este și piața imobiliară. Am stat de vorbă cu o persoană care activează în domeniu pentru a înțelege mai bine fenomenul și pentru a afla mai multe despre cât de puternic a lovit criza economică piața imobiliară din Arad.

În primul rând aș dori să spun că piața revine la normal în aceste zile, pentru că am reînceput să fim solicitați pentru vizionări. Până la sfârșitul lunii martie, piața a mers normal și au fost multe tranzacții. În martie au fost 884 de tranzacții în județul Arad, aproximativ la fel ca în 2019, când au fost 952 de tranzacții. Întradevăr, în aprilie datorită inactivității, au fost doar 394 de tranzacții, dar asta nu ar trebui să ne îngrijoreze momentan. Statistica mea personală, pe care o realizez pe case, apartamente și terenuri pe raza municipiului Arad, arată că numărul de proprietăți scoase la vânzare în martie și aprilie 2020 este similar cu cel din martie-aprilie 2019. Asta arată că în continuare sunt persoane care doresc să vândă. Puțin afectat a fost sectorul chiriilor, datorită anulării cursurilor până la toamnă”, ne-a povestit  Ionel Rășinar, consultant imobiliar și proprietar de agenție imobiliară.

De asemenea, pentru că s-au făcut multe paralele între criza economică de acum și recesiunea din 2008, Ionel Rășinar vine cu mai multe clarificări vizavi de comparațiile care au în vedere criza din 2008, care a fost, în fond, generată de căderea pieței imobiliare.

Piața imobiliară, cel puțin în luna aprilie, a luat o pauză. A fost o perioadă de inactivitate pentru că majoritatea oamenilor au stat în case. Nu putem compara actuala perioadă cu criza din 2008. Atunci a fost o criză financiară, nu se mai dădeau credite decât cu dobânzi de 8-9%, acum doar o perioadă de inactivitate. Cerere există în continuare în piață, băncile dau credite ipotecare, până în martie încă se dădeau credite Prima Casă, așteptăm să înceapă programul «O familie, o casă», dobânzile sunt acceptabile, majoritatea băncilor au păstrat aceleași norme de creditare, momentan nu avem motive de îngrijorare”, a adăugat Rășinar.

Potrivit acestuia, efectele negative au fost prea puține sau neobservabile, iar prețurile nu au scăzut, cel puțin momentan. Totodată, arădenii au continuat să cumpere locuințe sau terenuri, atât că ritmul a scăzut comparativ cu lunile precedente.

Nu se văd efecte negative, statistic nu există scăderi de preț, personal cred că odată cu revenirea la normal după perioada stării de urgență, va reveni și piața imobiliară la ritmul din luna de până în luna martie.  Firma noastră a avut tranzacții și în aprilie și în mai. Per total, în județul Arad au fost 394 de tranzacții, din care 170 pe terenuri agricole, 87 de case, 84 de terenuri intravilane și 53 de apartamente”, a precizat Rășinar.

În loc de concluzie, Ionel Rășinar a afirmat că el consideră momentul prezent ca unul propice pentru a cumpăra o locuință. „Mai bine să te prindă o criză în propria locuință, decât în chirie”.

Recomandările redacției