piata soarelui pagina

Piaţa Soarelui a fost părăsită şi de cumpărători, şi de comercianţi

Una dintre cele mai cunoscute pieţe din municipiu a ajuns pe butuci. Dacă cu ani în urmă, Piaţa Solară sau Piaţa Soarelui, aşa cum este cunoscută de arădeni, era luată cu asalt de cumpărători, iar comercianţii care aveau mese acolo făceau profituri uriaşe, în ultimul timp situaţia s-a schimbat în mod radical. Acoperişul stă să cadă la un vânt mai puternic, multe canale au rămas fără capace, transformându-se în adevărate capcane pentru persoanele care au curajul să se aventureze pe acolo, containerele de gunoi au devenit un punct de atracţie pentru oamenii străzii, iar mizeria este de nedescris.
Din cauza unor procese fără sfârşit, locul a fost lăsat în paragină, în zonă mai putând fi întâlniţi doar câţiva comercianţi, iar numărul clienţilor a scăzut de asemenea foarte mult. ,,Cumpărători nu sunt , oamenii nu mai doresc să vină să cumpere marfă de la piaţă. Avem produse naturale din grădina proprie, dar suntem dezamăgiţi să vedem cum oamenii cumpară din supermarketuri“, susţine unul dintre pieţarii cu care am stat de vorbă. Un altul este de părere că nu există nicio şansă ca piaţa să redevină ceea ce a fost odată. ,,Şansele ca piaţa să revină cum era înainte sunt aproape nule şi văd cu părere de rău cum piaţa a fost lăsată de parangină“, susţine comerciantul, în timp ce un alt vânzător crede că piaţa a ajuns în această situaţie şi din cauza mallurilor şi supermarketurilor.


Directorul TOP aşteaptă finalizarea litigiului
În aceste condiţii, spaţiile destinate pe vremuri comerţului au fost transformate de locuitorii blocurilor din apropiere în locuri de parcare. În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii autorităţilor, susţin că intenţionează să lase un mic sector care să aibă în continuare aceaşi destinaţie, şi să amenajeze în restul spaţiului o parcare civilizată. Toate acestea nu se pot însă face decât după ce situaţia juridică a spaţiului cu pricina nu va fi clarificată în mod definitiv. „Am dat anunţuri că închiriem mese, am făcut o campanie pentru a atrage clienţii în acea zonă, dar totul a fost în zadar. Mai avem doar cinci comercianţi care îşi vând produsele în hală şi trei afară, în sectorul de legume-fructe. Ne-am gândit să lăsăm un sector care să fie destinat activităţilor de comerţ, iar pe restul spaţiului să amenajăm o parcare”, ne-a declarat Stelian Nistor, directorul SC Târguri, Oboare, Pieţe (TOP) SA, societate care administrează piaţa. Acesta susţine SC TOP SA a preluat piaţa în 2008, dar de atunci au urmat o serie de procese. „Primăria s-a aflat în proces cu Sindicatul Solar. Primăria a pus sechestru pe anumite obiecte de acolo, pe mese, pe confecţii metalice, pentru că Sindicatul Solar nu a plătit taxe şi impozite. Până nu se clarifică toată povestea aceasta legată de litigiu nu se poate face nicio investiţie. Pentru a face ceva, trebuie să avem la dispoziţie un teren liber de sarcini. Trebuie să ştiţi că atunci când am preluat piaţa, au mai rămas vreo 20 de comercianţi. În momentul în care au simţit că pierd teren, cei de la sindicat au spus că piaţa se desfiinţează, aşa că oamenii au plecat în alte zone. Unii au migrat către Obor, alţii au acum spaţii comerciale pe centru”, a mai spus Nistor.
În încheiere, acesta a ţinut să precizeze că în zonă trebuie făcută o investiţie majoră, fiind vorba despre un spaţiu care are 7.200 de metri pătraţi.
Paula Crăciun
Lucian Şerban

Recomandările redacției