lugojuta1 facsimil„Viitorul se construiește, nu se visează”, spunea Codru Grădinaru miercuri la conferința de presă ce prefațează debutul echipei fanion a Aradului în seria de Vest a Ligii a II-a. Credem că team-managerul UTA-ei nu s-a re­ferit totuși la genul de construcție menită să pună în pericol rezultatul echipei într-un meci oficial.
La Lugoj, în turul 4 al Cupei României Timișoreana, Roland Nagy a efectuat nu mai puțin de patru înlocuiri de jucători, când regulamentul prevede doar trei. Chiar în transmisia live-text a confruntării de pe site-ul oficial al clubului se menționează: «Mută și Roland Nagy, ies Polgar și  Hlistei, intră Rus și Vlad (63). Ulti­mele schimbări în tabăra arădeană, ies Man și Jorza, intră Szekely și Sorian (70)».
Antrenorul echipei gazdă, care rămâne la părerea că din punct de vedere sportiv arădenii au meritat calificarea, se arată surprins de scăparea „oficialilor” utiști. „Știind foarte clar regulamentul, chiar de anul trecut când am întâlnit Caransebeșul, tot o nou promovată în Liga a II-a, am rămas surprins să văd că adversarul face patru schimbări. Noi știam că avem voie doar trei și atâ­tea am și făcut, deși jucând cu un om și apoi cu doi oameni în minus, cu siguranță aveam nevoie de jucători proaspeți de pe bancă. Mai departe, nu știm ce va fi. Memoriu nu cred că s-a făcut, dar, bănuim noi, co­mi­siile abilitate se vor autosesiza după ce vor verifica raportul de joc. Ar trebui să fie ca în cazul folosirii unui fotbalist în stare de suspendare. Oricum, acceptăm orice decizie, mai ales că am și recunoscut că UTA a fost mai bună decât noi. Dacă vom fi anunțați că mer­gem mai departe bine, dacă nu asta e, ne conformăm deciziei Federației”, ne-a declarat Cosmin Petruescu.
În Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice se specifică negru pe alb: „În faza naţională, la jocurile care angrenează echipe din Liga a III-a şi echipe din ligile inferioare acesteia se pot efectua patru înlocuiri de jucători pe toată durata jocului. În jocurile la care participă echipe din Liga a II-a sau Liga I se pot efectua maxim trei înlocuiri de jucători.” (Articolul 30, alineatul 11 din ROAF).
Cum pe teren a apărut și o formație de Liga a II-a, respectiv UTA, regulile sunt altele automat.
După cum se observă în adresa oficială a clubului prezentată în poză, UTA a sesizat pericolul de a pierde la „masa verde” întâlnirea și dă vina pe arbitrii, care nu au ținut o ședință tehnică în care trebuia să dea lecții de regulament. E ca și când un șofer când se urcă de fiecare dată la volan are nevoie de sfatul unui politist, care să-i spună dacă are sau nu are voie să treacă pe culoarea roșie a semaforului.
Cert este că dintre toate echi­pele de Liga a II-a (cu excepția Ca­ransebeșului care a făcut și ea patru înlocuiri cât Ripensia, deci culpa e comună), fie ele nou promovate sau mai vechi în compe­ti­ție, doar UTA nu a știut câte schim­- bări are voie să efectueze. Rămâne de văzut dacă în lipsa unei sesizări, al unui memoriu făcut de CSM Lugoj, cineva se va autosesiza și le va da câștig de cauză bănățenilor. Ar fi păcat să se întâmple asta, căci efortul fotbaliștilor UTA-ei care au luptat corect pentru calificare, dar și cel al suporterilor care s-au depla­sat în număr mare la Lugoj, ră­mân și nu ar fi just să fie șters cu bute­rele de… o construcție visătoare.

Recomandările redacției