brazi

Brazii din Danemarca sunt primii care apar pe piaţă

Primii brazi de Crăciun scoși la vânzare în piețele din Arad sunt din import, au prețuri mari, iar arădenii spun că așteaptă să apară cei autohtoni, care sunt mai ieftini.

În pieţele din Arad sunt mii de brazi aduși din Danemarca, preţurile acestora fiind între 100 şi 800 de lei, în funcție de mărime și coroană. Brazii au între unu şi şase metri, dar numărul celor care îi cumpără este foarte mic.

„Am scos brazii la vânzare, ca în fiecare an, după Sfântul Nicolae. Vânzările merg foarte greu. Abia dacă vindem unul-doi brazi pe zi. Primul brad pe care l-am vândut a costat 130 de lei și era cam de un metru înălțime”, a spus unul dintre comercianţii din Piața „Mihai Viteazul“.

Vânzătorul a mai spus că se așteaptă ca vânzarea brazilor să meargă mai bine odată cu apropierea Crăciunului.

Cei care își doresc un brad de Crăciun spun că vor mai aștepta până când pe piață vor apărea brazii românești, care sunt mai ieftini. De asemenea, arădenii spun că ar prefere să cumpere brazi în ghiveci, care pot fi folosiți și anii următori.

Romsilva a anunţat că brazii de Crăciun pe care îi va scoate, anul acesta, la vânzare vor avea preţuri minime cuprinse între zece şi 30 de lei, fără TVA, la fel ca anul trecut.

Brazii vor fi crotaliaţi (marcaţi cu un sigiliu special emis de Imprimeria Naţională) pentru a se evita ilegalităţile privind recoltarea, transportul şi comercializarea.

 

Recomandările redacției