craciun 1În preajma Crăciunului, pieţele, magazinele şi supermarketurile sunt pline de cumpărători dornici să găsească oferte cât mai avantajoase la alimentele care compun meniul de Crăciun. În timp ce unii s-au asigurat cu carne de la „tăierea porcului”, alţii se grăbesc să-şi achiziţioneze din pieţe şi magazine produse din porc, dar şi din curcan sau pui. Cu toată agitaţia din preajma Sărbătorilor de Iarnă şi panica de a nu mai putea procura alimentele necesare, unele supermarketuri efectiv s-au golit l-a sfârşitul săptămânii trecute.
Bugetul diferă de la caz la caz
Pentru masa de Crăciun, arădenii cheltuie câteva sute de lei, cei care locuiesc singuri se încadrează în 100 de lei, dar cei care pregătesc masa pentru întreaga familie ajung să cheltuiască până la 800 lei. „Cumpărăm tot ce este necesar. Eu stau la bloc, nu voi găti, sunt singur, vor veni copiii la mine şi apoi, merg şi eu la ei. Nu cheltui foarte mult, nu-mi mai trebuie foarte multă mâncare, nu are rost, doar pentru mine. Voi pregăti nişte jumări, slănină, cârnaţ pe care îl frigem, şi cam atât”, ne-a povestit Dumitru Roşu, unul dintre arădenii pe care i-am întâlnit în Piaţa Mihai Viteazul.
Deşi pentru unii arădeni, cheltuielile s-au limitat la alimente ce completează meniul principal, costurile s-au ridicat la peste 100 de lei. „Pregătirea mâncării nu e domeniul meu, va găti soacra. Avem carne de porc, deci nu trebuie să mai cumpărăm produse din porc, doar cozonac, bomboane şi fructe. Cheltuielile au fost peste 100 de lei doar pentru acestea. Am cumpărat trei cozonaci, asta însemnând 30 de lei, 10 kilograme de mandarine, tot la 30 de lei, bomboane pentru pom, cinci kilograme, 60 de lei”, ne-a spus Valentin Deta. Pe de altă parte, unii consumatori au cumpărat atât produse din carne de porc, cât şi din carne de curcan, ba mai mult, au şi preparat totul în casă. „Am pregătit toată carnea, am cumpărat carne de porc şi am făcut 17 bucăţi de cârnaţ, opt tobe de casă şi şuncă. La carnea de curcan ne-am păcălit, am dat 110 lei pentru patru kilograme de carne. Şi cozonacul tot noi l-am făcut, vom mai pregăti o prăjitură cu nucă şi cu mac.     În total cheltuielile au ajuns la aproximativ 800 de lei”, au spus Maria şi Petru Stan.
De toate pentru toţi
Preţurile variază destul de mult la produsele din porc, un kilogram de cârnaţ costă între 26,90 şi 47,90 de lei, salamul este între 19.90 şi 51,90 de lei, toba de casă poate fi găsită la preţul de 20,90, iar slănina de casă costă 22,90. Carnea tocată, de curcan, vită sau porc, se încadrează între 16, 50 şi 20 de lei, ceafa de porc costă 22,50, cotletul de porc costă 21,50 de lei, în timp ce costiţa cu slănină şi os se găseşte la preţul de 17,20 de lei kilogramul.
Pentru răcituri, arădenii pot procura cap sau picioare de porc, la preţul de 5,80 respectiv 6,50 de lei. Pulpa de porc cu os şi slănină costă 16,50  de lei kilogramul. În ceea ce priveşte brânzeturile, telemeaua de vacă sau oaie pot fi găsite la preţul de 20 de lei kilogramul. Vinu­rile, atât alb cât şi roşu, se găsesc la preţul de 8-9 lei.

Recomandările redacției