glsa

 

De la proiectul BERD şi canalizările din Gai, Bujac şi Sânicolau Mic, actuala administraţie a municipiului Arad pare a fi intrat într-o criză de idei. O lipsă totală de viziune, care-l împinge pe şeful acestei administraţii, adică primarul Gheorghe Falcă, la tot felul de idei năstruşnice.
Nu trece trimestru fără ca Gheorghe Falcă să nu arunce pe piaţă câte o inepţie care taie răsuflarea arădenilor şi întoarce cu capul în jos un oraş altădată liniştit şi întotdeauna apreciat pentru frumuseţe şi bunul gust, de cei care ne-au trecut pragul. Am avut parte de idei care mai de care mai năstruşnice în ultimul an, semn că ar fi fost probabil mai bine ca arădenii să nu-l mai fi ales pe Falcă pentru un nou mandat, fiindcă i s-au cam terminat proiectele, ideile bune. Atât a putut. Vorba românului: de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere.
A ieşit în evidenţă în ultimul an mai ales inepţia cu arteziana chinezească pe Mureş, un kitsch care spune totul despre bunul gust al administraţiei Falcă, despre viziunea pe care edilul şef şi echipa din jurul său o au despre Arad. O arteziană care va costa cinci milioane de euro, bani ce ar putea fi folosiţi în cu totul alte părţi, cum ar fi cumpărarea Teatrului Vechi, o parte importantă din istoria Aradului, care se pare că pe Gheorghe Falcă nu îl interesează, ceea ce nu ne miră, fiindcă ştim că dispreţuieşte tot ce nu este legat de mandatele sale.
Am avut din partea administraţiei Falcă o altă trăznaie în ceea ce priveşte Piaţa Avram Iancu, unde doreşte să ridice o piramidă! Se crede probabil Keops sau Tutankhamon. Una dintre cele mai vechi pieţe din Arad ar urma, în viziunea primarului, să fie transformată într-un peisaj de circ, în loc să avem acolo o zonă pietonală, o piaţetă, aşa cum au toate oraşele Europei, dar şi cele din România cu care noi ne batem, vorba vine, la titlul de capitală cultu­rală. Şi Timişoara, şi Clujul, şi Braşovul sau Sibiul au astfel de zone. Doar Aradul a rămas în urmă, fiindcă la noi primarul se ocupă cu tot felul de trăznăi.
În fine, ultima mare tâmpenie ieşită din guriţa primarului e cea referitoare la Mureşul navigabil. După ce am rezolvat canalizarea în tot oraşul (nu mai iese rahatul în Gai, nu se mai surpă asfaltul în Bujac sau Sânicolau Mic), după ce am asfaltat străzile şi am reparat trotuarele, după ce am modernizat CET-ul, am scăzut preţul la gigacalorie, am rezolvat problema spaţiilor de învăţământ, am renovat toate clădirile istorice din Arad şi aşa mai departe, cu alte cuvinte după ce am făcut tot ce era de făcut, ne-a mai rămas Mureşul navigabil.

Pe care să meargă vaporaşele de la liman de la Micălaca (nu ştie Falcă unde e, fiindcă nu e arădean), până la Trei Insule (despre asta ştie, că o fi participat la chefuri pe-acolo), iar pe traseu vor avea cu siguranţă o rută de ocolire a fântânii chinezeşti, fiindcă prin fântână e greu de crezut că se poate trece.
Dar înainte ca vaporaşele să treacă pe Mureş, există câţiva paşi de făcut, fiindcă la primărie totul merge pe etape şi oricât de proastă ar fi vizi­unea, în spatele trăznăilor se ascund afaceri bănoase. Iar în prima etapă Gheorghe Falcă va dori probabil să pună mâna pe baza Riviera, unde probabil va fi proiectat un port, mai ales că dinspre cabinetul primarul s-a transmis, în mod golănesc, familiei lui Abel Apostol că nu vor reuşi să prelungească contractul pentru bază. Apoi, probabil va urma alt pas, desfiinţarea zonei comerciale a ştrandului şi trecerea ei la Primărie, acolo urmând să fie probabil proiectat un alt obiectiv, apoi o să vină rândul bazei Hellas, de pe celălalt mal al Mureşului şi aşa mai departe. Se vor aduna mai întâi la Primărie tot felul de obiective importante, care fac cu ochiul hulpavilor din primărie şi apoi, când prostia cu Mureşul navigabil va trece, aceste obiective vor fi trasferate înfometaţilor din anturajul primarului. În plus, pentru ca Mureşul să devină navigabil, va fi nevoie de o salbă de balas­tiere, aparţinând clientelei binecunos- cute deja în oraş, balastiere care să scoată tot ce mai e de scos din Mureş şi să aprovizioneze drumurile şi autostrăzile patriei ca în vremurile bune, când la Ministerul Transporturilor erau băieţii de la PD-L, iar la Arad astfel de afaceri erau în floare.
O persoană importantă din Arad expunea perfect, zilele trecute, mo­dul în care acţionează primarul Falcă: „omul ăsta, dacă îşi doreşte o pietricică anume, e în stare să dărâme un zid, indiferent cât de important este acel zid“. Cu alte cuvinte, dacă doreşte ca prietenii săi cu afaceri în China să se îmbogăţească, e în stare să ne facă un kitsch de fântână chinezească pe Mureş, de cinci milioane de euro. Dacă e să pună mâna pe nişte obiective pe care ştim că şi le doreşte de mult (Abel se plângea des de presiunile venite dinspre Primărie, Leo Aslău o spune în gura mare de ani de zile), primarul Falcă face şi Mureşul navigabil dacă trebuie, doar să ia baza Abel şi parcarea de pe ştrand. Pentru aceste pietricele preţioase, mută şi zidurile oraşului, trece şi peste drama lui Abel Apostol, şi peste dreptul de proprietate al lui Leo Aslău, şi peste nevoile arădenilor, peste orice.

  • zoltan spune:

    a mutit cititorul la parcurgerea acestor fraze? Pentru mine nu e o noutate faptul ca Falca darama tot ce i sta in cale….ce ma surprinde e ,, maniera ” de a convinge  micii soricei ce stau in fata baronului

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției