Se împlinesc 170 de ani de la execuția la Arad, a martirilor Revoluției de la 1848-49, un moment istoric ce va fi marcat de Complexul Muzeal Arad.

Muzeul, în parteneriat cu Asociația „Kölcsey” Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, Primăriei Municipiului Arad și Centrului Municipal de Cultură Arad, expun publicului valori de patrimoniu ale Colecției de Relicve, reunite în expoziția comemorativă: „Pilonii timpului”. Vernisajul va avea loc marți, 1 octombrie, orele 18.00, la Palatul Cultural Arad, iar expoziția va putea fi văzută de public începând de săptămâna aceasta. Curatorul expoziției este Anitta Mizsur, iar despre proiectul expozițional al muzeului va vorbi managerul interimar al instituției, Bogdan Blaga

„Când oamenii aud cuvântul expoziție, cu toții, fără excepție, au imaginea unui șir mai scurt sau mai lung de vitrine cu obiecte. Însă dincolo de fiecare obiect există o poveste, pe care expozițiile au șansa de a o spune publicului și de a nu le lăsa să fie simple obiecte expuse într-un șir de vitrine.

«Pilonii timpului» reprezintă comemorarea evenimentelor triste de la Arad, din 6 octombrie 1849, obiectele etalate fiind într-o relație foarte specială cu fostul proprietar. Dacă atunci au fost alături de generali pe ultimul lor drum spre locul pierzaniei, astăzi ne amintesc de sacrificiul martirilor, păstrându-le vie memoria(…)“ , a spus curatorul Complexului Muzeal, Anitta Mizsur.

Din inițiativa istoricilor Márki Sándor, Dömötör László, cu sprijinul profesorului Varga Ottó și Varjassy Árpád, al Asociației Kölcsey Arad, s-a constituit în anul 1891, colecția Muzeul Revoluției, care a stat la baza nașterii muzeului arădean. Muzeul din Arad a fost inaugurat în 1893 ca expoziție de relicve al revoluției, etalată în holul de la etajul II al Teatrului de Stat încă din anul 1892. Două decenii mai târziu, muzeul a fost mutat în Palatul Cultural (octombrie 1913). Expoziția este este deschisă de marți până duminică, între 09.00-17.00, iar copiii au intrare liberă.

 

Recomandările redacției