Pistoalele de duel ale unuia dintre cei 13 generali executați sub zidurile cetății Aradului, la Muzeu

0
247

Exponatul lunii octombrie la Complexul Muzeal Arad este trusa de pistoale de duel, cu capse, a Generalului Damjanich János. Complexul Muzeal Arad, vă invită la Palatul Cultural, în cursul lunii octombrie, să admirați una din capodoperele armurierilor pestani de la mijlocul veacului al XIX-lea,

respectiv Trusa de pistoale de duel cu capse, care a aparținut lui Damjanich János, unul din cei 13 generali executați sub zidurile cetății Aradului, în 6 octombrie 1849.

Complexul Muzeal Arad vă propune, în cursul lunii octombrie, un exponat de excepție, clasat în categoria juridică tezaur, pe care îl adăpostește de mai bine de un secol.

Capodoperă a armurierului pestan, Kirner József, trusa cuprinde două pistoale de duel cu capse, cu țevi damaschinate, cu 12 ghinturi. La ambele, gura țevii are un înălțător cu foaie fixă crestată. Pe țevi se văd motive vegetale încrustate, bătute în aur, cu inscripția «Kirner József Pesten» și marcajele «1» și «2». Sub talpa cocoșului apare ștanțată inscripția «Kirner». Feroneria de pe uluc are gravate motive vegetale. Crosa, din rădăcină de nuc, lustruită, este bogat ornamentată. Mecanismele de dare a focului și de declanșare sunt complete și funcționale. Alte componente sunt: bătător, vergea, ciocan, toc pentru pulbere, clește pentru turnat gloanțe, șurubelniță și măsurător de pulbere.

Caseta/cutia este căptușită cu catifea albastră. Pe interiorul capacului a fost aplicată eticheta publicitară, în limbile maghiară și germană, «Kirner Jozsef polgári Puskaműves Pesten a Servita téren», iar dedesupt «Joseph Kirner bürgerlicher Büchsenmacher in Pesth am Serviten Platz». Medalia conține inscriția «A Magyar Iparegyesulet Kirner Józsefnek 1846». În lăcașul de alamă de pe capacul cutiei, prevăzut cu capac înfiletabil, se află cheia trusei.

Achiziționată de la Salacz Béla, ea a fost etalată la inaugurarea Palatului Cultural în luna octombrie 1913”, ne-a declarat dr. Felicia Oarcea, muzeograf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.