Măsurile PSD care au fost adoptate de Coaliție pentru scăderea prețurilor la energie pentru populație rezolvă pe termen scurt criza facturilor la energie. Peste 90% dintre consumatorii casnici vor plăti energia la prețurile de dinainte de liberalizare. „Pe termen mediu sunt necesare măsuri de reglementare a prețurilor, pentru a pune capăt liberalizării sălbatice care s-a suprapus cu criza energetică la nivel european. Realitatea ne-a dovedit că nu există o competiție reală în piață: creșterile explozive de prețuri la energie sunt rupte total de raportul între cerere și ofertă.

Florin Cîțu spune că liberalizarea a fost bună, pentru că a girat acele măsuri în calitate de ministru al Finanțelor. În realitate, în absența unei concurențe reale în piață, a fost o liberalizare sălbatică, care s-a suprapus peste criza energetică de la nivel european.

Este aberant să vedem că România are cele mai mari prețuri la energie și gaze naturale, în condițiile în care țara ocupă locul doi (după Olanda) la rezervele de gaze naturale, iar anul trecut exporturile de energie electrică au crescut cu 22%, în timp ce importurile au crescut cu doar 4%“, a declarat Eusebiu Pistru, senator PSD.

De asemenea, consumul intern de energie electrică a crescut cu 4,7% în primele 11 luni din 2021, iar la populație creșterea a fost de 6,9%. În aceeași perioadă prețul la energie electrică a crescut cu 15%, iar la gaze naturale cu peste 50%!

Aceste date ne arată că majorările de prețuri sunt pur speculative, fără nicio legătură cu raportul dintre cerere și ofertă. Aceasta este dovada că liberalizarea s-a făcut prost, fără a funcționa pe baze concurențiale.

Din acest motiv, se impune ca în cele două luni în care facturile sunt ținute sub control (prin adoptarea măsurilor PSD), Guvernul să elaboreze un set de măsuri de reglementare temporară a prețurilor la energie, cel puțin până când se rezolvă criza europeană a energiei și până când piața românească va fi cu adevărat pregătită pentru liberalizare.

Măsurile pe termen scurt propuse de PSD până la ieșirea din iarnă nu pot fi suportate de la buget pe termen lung (cele două luni în care se aplică aceste măsuri au un impact bugetar de 3 miliarde de lei).

În lipsa concurenței și a reglementării prețurilor, producătorii și furnizorii de energie și gaze naturale vor majora speculativ prețurile, punând presiune fie pe consumatori, fie pe bugetul de stat dacă se intervine cu măsura plafonării și/sau compensării facturilor, încheie senatorul Pistru.

Recomandările redacției